Spring naar inhoud

Hoe maak je een klautermuur geschikt voor jonge kinderen? Een creatieve oplossing met inschuifplaatjes

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 3 februari 2023

Het kan lastig zijn voor jonge kinderen om een kogel tot bovenaan de klautermuur te manoeuvreren, maar er is een creatieve oplossing die zorgt voor meer plezier en minder frustratie. Lees in deze blog hoe je zelf inschuifplaatjes kunt maken om dit spel uitdagender en leerzamer te maken.

Waarom inschuifplaatjes een goede oplossing zijn

Zachtjes aan twee touwtjes trekken om een kogel naar boven te manoeuvreren. In theorie heel makkelijk, maar in de praktijk best wel een uitdaging (en dat is een eufemisme). De kogel moet namelijk de muur beklimmen zonder door de gevaarlijke gaatjes te vallen en daarvan zijn er op deze klautermuur heel veel. Met behendigheid, concentratie, krachtregulering en geduld is dit zeker mogelijk. Maar voor jonge kinderen is deze klautermuur te moeilijk om juist deze dingen te oefenen en dat kan voor frustratie zorgen. Een uitkomst is om zelf gewoon uit papier inschuifplaatjes te maken. Zo kun je zelf bepalen hoe moeilijk de klautermuur wordt.

Voorbeeld: de perenboom

Zelf heb ik gekozen voor een tekening van een boom met peren bovenin. Onderaan zijn dus alle gaten bedekt. Zo kan een peuter of kleuter eerst rustig de kogel naar boven trekken om te ervaren hoe de touwtjes werken, zonder dat de kogel meteen in een gat valt. Je kunt bij dit voorbeeld ook variatie aanbrengen door het aantal peren aan te passen. Als je alle gaten achter de kruin uitknipt, is het al aardig lastig, maar doordat er geen route is, maakt het niet veel verschil in welk gat de kogel valt.

Andere voorbeelden

Omdat het spel ook als gatenkaasspel bekend is, zou een stuk kaas met gaten ook een leuk inschuifplaatje zijn. Een ander idee is om ballonnen te tekenen. Door de touwtjes van de ballon te volgen, is het sturen hier al echt een onderdeel van het spel. Door met meer of minder ballonen te werken kan het spel uitdagender gemaakt worden.

Een andere variant is om alle gaten dicht te laten. Hiervoor heb ik een raceparcours getekend en op het trekkertje met de kogel een sticker van een auto geplakt. Nu kan de auto de weg afleggen tot hij aan de onderkant in een gaatje gaat parkeren. Als uitdaging kun je hier naast de weg ook de gaten uitknippen die er zijn, zo maak je het een gevaarlijke weg. Door met de route en de breedte van de weg te variëren, kun je voor een opbouw in moeilijkheid zorgen.

Youtube video

Nog meer ideeën met GRATIS inschuifplaatjes

De klautermuur is zo’n leuk tweehandig en leerzaam spel dat ik er al eerder een blog over schreef. Je vindt er nog veel meer ideeën, een duidelijk stappenplan om zelf je inschuifplaatjes te maken en vijf gratis bestanden met inschuifplaatjes. Zo kun je de klautermuur voor elk thema en niveau aanpassen. Ga dus snel aan de slag en maak je eigen inschuifplaatjes voor dit leuke en leerzame spel!