Spring naar inhoud

Hobbelschommel voor het evenwichtsorgaan

Geschreven door: Martijn Smeets
Datum: 20 februari 2016

HET OUDERWETSE HOBBELPAARD IS TOE AAN EEN EIGENTIJDSE UITVOERING!

Jonge kinderen spelen graag op een hobbelpaard. De bewegingen zijn plezierig en natuurlijk. Jan Hakvoort – eigenaar van Hakvoort Toys, gevestigd op Urk – maakte voor zijn twee kinderen ongeveer 10 jaar geleden buitenspeelgoed. Hij liet zich daarbij onder andere inspireren door het ouderwetse hobbelpaard. Zodoende ontwierp een geheel nieuw model zonder hoofd, benen en staart. Het werd meteen een stoer exemplaar voor maximaal 3 kinderen. Op de foto hieronder staan twee verschillende modellen afgebeeld. Beide modellen kregen de naam hobbelschommel. De bewegingen van het hobbelpaard zijn eenvoudig te voelen, maar door de lengte van de ronde buizen zit er ook een soort van schommelbeweging in. De hobbelschommel is geboren.

hobbelschommel Collage2

 

 

 

 

 

 

 

Samen op de hobbelschommel

Op de foto hebben twee meisjes grote pret met dit buitenspeelgoed. Zij zitten in het midden en kunnen zo behoorlijk voorover en achterover bewegen. De hobbelschommel is super veilig omdat alle modellen zo ontworpen zijn dat zij niet over de kop kunnen.

twee meisjes

Met z’n tweeën op één hobbelschommel is de pret zo mogelijk nog groter. Zie op youtube:

Met z’n drieën tegelijk is ook super

Op de 50plus beurs in de jaarbeurs te Utrecht heeft Jan Hakvoort nog 3 nieuwe modellen geïntroduceerd. Dat zijn de MINI en de MAXI en – toch ook nog vanwege de grote vraag – het ouderwetse hobbelpaard maar dan geplaatst binnen het frame van de hobbelschommel. Hierdoor kon de veiligheid behouden blijven. Zie onderstaande foto’s:

mini maxi paard

 

 

 

 


Evenwicht corrigeren makkelijker dan op de schommel

Hobbelen en schommelen zijn bewegingen die bij kinderen er voor zorgen dat zij op elk moment automatisch de stand van hun lichaam corrigeren ten opzichte van het toestel. Tijdens het hobbelen heeft het kind twee vaste handvatten om zich vast te houden en daarmee tevens het lichaam een juiste stand te geven. Bij schommelen is dit iets moeilijker omdat zij zich dan moeten vasthouden aan touwen en corrigeren hierdoor met armen en handen moeilijker is. In het laatste geval moet het lichaam dus meer zelf corrigeren. Evenwicht zoeken bij schommelen is dus beter voor de ontwikkeling hiervan.
Te bestellen in de webshophobbelschommel-hobbelpaard