Spring naar inhoud

Hexichew

Geschreven door: Els Rengenhart
Datum: 3 maart 2017

Geeft tactiele en proprioceptieve informatie (tast- en spiergevoel) en lokt uit tot gebruik van twee handen.

De HEXICHEW is een product van Chewigem. Het is ontworpen om mee te friemelen en ook geschikt om veilig op te kauwen. Wanneer je er meerdere koopt, kun je ze aan elkaar bevestigen door een bolletje van de ene, door een ronde opening van de andere te steken. Maar ook met één exemplaar kan al voldoende worden gefriemeld – ik denk zelfs nog beter. De zachte plastic kunststof voelt heel prettig aan. Mede door het reliëf dat op de uitsteeksels is aangebracht, lokt het meteen uit om er met je vingers over te bewegen. Door de flexibiliteit en de vorm van het materiaal voel je dan meteen weerstand waardoor je automatisch doorgaat met bewegen. Het is ongeveer net zoals met kauwgum, ook daar maakt de flexibiliteit van de kauwgom dat je ermee doorgaat.

chewigem-hexichew-kauw-friemel-multi

Door de uitsteeksels is de Hexichew gemakkelijk vast te houden en lokt uit om met twee handen mee te friemelen. Het gebruik van beide handen samen met de tactiele en proprioceptieve informatie (het tast- en het spiergevoel), zorgen ervoor dat je niet te snel wegdroomt of afgeleid bent door je omgeving. Het friemelen zorgt er als er ware voor dat je bij jezelf blijft.

De Hexichew is ook geschikt voor allerlei ‘balspelletjes’. Bijvoorbeeld: Je kunt de Hexichew met je ene hand opgooien en met de andere weer opvangen. Dat vergt net een iets andere techniek dan het gooien en vangen van een gewone bal. Ook kun je natuurlijk naar elkaar overgooien. Je kunt dat nog extra uitdagend maken door bijvoorbeeld beiden op een balansstoel zoals de Otto te gaan zitten of op een balansplank te gaan staan.

hexichew

Een ander voordeel is, dat het niet kinderachtig is maar er eerder stoer uitziet. Het is ook niet al te klein. Het kan met een musketonhaak aan een broekriem worden bevestigd. Dat maakt het ook geschikt voor oudere kinderen (ook voor jongens) en volwassenen, en mensen met een verstandelijke beperking. Het is gemakkelijk schoon te maken want het kan gewoon in de afwasmachine.

De Hexichew voelt stevig aan zodat er ook door kinderen (of volwassenen) met een middelmatige kauwbehoefte veilig op kan worden gekauwd, het gaat niet zo gauw stuk.

chewigem-hexichew-kauw-friemel-goudHet is verkrijgbaar via de webshop van Toys42hands.

 
Zie ook:
Iets om te voelen http://www.sensomotorische-integratie.nl/spelletjes/spel-19-friemelen.html

Voorwerpen in mond steken http://www.sensomotorische-integratie.nl/specifieke-problemen/voorwerpen-in-mond-stoppen.html