Spring naar inhoud

Beweegspellen “Het rugspel” en “TOP tot TEEN”

Geschreven door: Majella
Datum: 18 november 2017

In het assortiment van Toys42Hands vind je spellen met kaarten die bedoeld zijn om op speelse wijze met motoriek bezig te zijn. Twee daarvan heb ik onlangs uitgeprobeerd en daar zal ik wat meer over vertellen. ‘Het kleine rugspel’ (ExMocise) en ‘TOP tot TEEN’ (Dubbelzes).

 

 In de praktijk gebracht: HET RUGSPEL

In het nog redelijk nieuwe schooljaar ben ik welkom bij de jongste groep kleuters op de basisschool bij mij om de hoek.

Speelregels uitzoeken
Ik ga dan ook geen ingewikkelde spelletjes bedenken maar houd me aan de meest simpele variant die het spel beschrijft.

Op moeilijkheidsgraad soorteren
Vooraf heb ik de oefeningen op moeilijkheidsgraad bekeken en ik beperk me tot de selectie gemakkelijkste of op één na makkelijkste suggestie van elke oefening.

In de klas, voordoen
Ik heb de stapel kaarten op z’n kop en wie wil mag een kaart komen trekken. ‘Kijk eens wat die jongen / dat meisje op de foto aan het doen is, kun jij dat ook? Laat maar eens aan ons zien’. Poe, dat is best eng hoor! Sommigen worden ineens erg verlegen als ze naar mij toelopen, maar ja, ik ben ook nog niet bekend voor een aantal!

kinder spelen de beweegspellen top tot teen en het rugspel
Nadoen
Eenmaal een oefening voorgedaan, mogen ook de andere kinderen proberen om de betreffende houding of beweging na te doen. Hé, dat is gezellig, samen is het nog leuker!

Varianten
In de bijgeleverde spelregels vind je meerdere varianten van het spel beschreven. Het leuke van dit spel is dat kinderen er zelfstandig mee aan de slag kunnen, met z’n tweeën of in een klein groepje, of zoals ik nu heb gedaan in de grote kring met alle kinderen. De oefeningen zijn opbouwend in moeilijkheid en daarmee het hele jaar door inzetbaar.

Zet een oefening per week centraal
Een leuke suggestie die ik ooit mee kreeg heb ik altijd onthouden: Zet elke week een oefening centraal als ‘oefening van de week’. De hele week laat je die terugkomen in de kring, in het speellokaal, buiten, etc. Aan het einde van de week zul je merken dat de oefening aanzienlijk beter wordt uitgevoerd dan aan het begin van diezelfde week. Ga je uit van 40 schoolweken per jaar en twee kleuterjaren in de basisschool, dan komen er maar liefst 80 oefeningen aan bod. Zorg voor een goede opbouw en je hebt een prima motorische basis gecreëerd!

In de praktijk gebracht: TOP TOT TEEN

Op dezelfde manier als hierboven beschreven heb ik ook de kaarten van ‘TOP tot TEEN’ uitgeprobeerd. Dit spel oogt door het kleurgebruik en tekeningen wat aantrekkelijker dan de foto’s in het vorige spel. In vergelijking met de hele set is deze echter weer iets beperkter in het oefenaanbod.

De hele lichaam
De oefeningen zijn gerangschikt naar lichaamsonderdelen. Alles wat beweegt doet mee, schouders, vingers, heupen, knieën, etc. Het spel bevat 40 beweegopdrachten die in zes verschillende spelvarianten zijn in te zetten. Ze staan allemaal beschreven in de bijgevoegde handleidingkaarten. Daarnaast is er ook een kwartet en een bingo mee te spelen. Kortom, ook met dit spel haal je een prima motoriekstimulans in huis of op school.

In de klas, over lichaam praten
Voordat ik dit spel start ga ik eerst met de kinderen in gesprek over ons eigen lichaam. Wat beweegt er allemaal aan ons lijf en hoe beweegt het dan? Enkele kinderen wisten zelfs de schouder en de elleboog te benoemen, knap hoor als je nog maar net vier jaar oud bent!

Voordoen, nadoen
Daarna mochten ze om de beurt een kaart komen trekken om de oefening voor te doen. De spanningsboog met zulke jonge kinderen is vanzelfsprekend nog niet zo groot. Ik kan me voorstellen dat je in groep 2 meer resultaat behaalt en de moeilijkheidsgraad wat op kunt schroeven. Dat is ook leuk aan beide kaartspellen, je kunt er prima mee differentiëren.

Varianten
En ook in een individuele (therapeutische) setting is het goed inzetbaar.

Met een spiegel
Het gebruik van een spiegel waarbij je kinderen zelf laat kijken naar hoe ze een oefening uitvoeren of hoe hun houding er uit ziet bij de oefening, kan heel leerzaam zijn.

In een grote ruimte
Ik pleit er wel voor om dit met de hele groep in de grotere ruimte van bijvoorbeeld een speelzaal of schoolplein buiten uit te voeren. Meer bewegingsvrijheid geeft nog meer mogelijkheden aan het spel.

 

 

Het kleine Rugspel is er één uit een serie

In elk spel zitten 32 kaarten met oefeningen, specifiek gericht op een bepaald onderdeel van de motoriek. Er zijn vier verschillende moeilijkheidsgraden. Het kleine Rugspel schenkt aandacht aan houding en traint verschillende bewegingsmogelijkheden van het lichaam.
Andere varianten zijn:
Het kleine balspel – oefeningen die de ooghandcoördinatie en balvaardigheid stimuleren en vergroten
Het kleine motoriekspel – oefeningen met beweging, gericht op spierbeheersing en coördinatie
Het kleine ademspel – bewustwording van ademhaling, training middenrif en mondmotoriek
Het kleine sensomotoriekspel – oefeningen op sensomotorisch gebied: gericht op bewegingsimpulsen met zintuiglijke oorsprong
(Het kleine voetspel – oefeningen waarbij het gebruik van de voet centraal staat)
Met de hele serie heb je een zeer complete set motorische oefeningen in huis!

 

Spel is te bestellen in de webshop

het kleine rugspel