Spring naar inhoud

Het kleine motoriekspel

Geschreven door: Judith Nederpel
Datum: 25 maart 2015

Natuurlijk weten we allemaal dat de binnenkant belangrijker is dan de buitenkant. Toch vergis ik me daar soms in…. zelfs bij een spel.

het-kleine-motoriekspel

Het kleine motoriekspel ‘ken’ ik van mijn werk, maar eerlijk gezegd heb ik het daar nooit van de plank gehaald. Waarom niet….? Geen idee! Behalve dat mijn nieuwsgierigheid niet enorm werd geprikkeld door een doosje kaarten. Hoewel er op de verpakking wel een leuk plaatje staat van een meisje wat geconcentreerd haar ‘opdracht’ uitvoert.

Het toeval wil dat ik op een gegeven moment het spel thuis cadeau kreeg. Waarschijnlijk wilde ‘het lot’ mij iets duidelijk maken. Mijn nieuwsgierigheid was inmiddels aangewakkerd. Op een rustige avond lees ik de spelbeschrijving door. Deze is zo duidelijk en geeft zoveel variaties en mogelijkheden aan dat ik zowaar enthousiast word.

Zoals de beschrijving aangeeft, maakt het spel kinderen op een speelse manier bewust van hun gezondheid. Door de opdrachten bouwen ze aan hun conditie, controle en zelfvertrouwen. Met name dat laatste spreekt mij erg aan als moeder, maar zeker als kinderfysiotherapeut. De basis van bewegen is volgens mij namelijk er plezier in hebben. Dat is een goede stimulans om het regelmatig te herhalen en laat dat nu de manier zijn om jezelf steeds een beetje te verbeteren. Er bestaat geen betere boost voor je zelfvertrouwen!

motoriek instructies

Uit de beschrijving blijkt duidelijk dat het spel door deskundigen is ontwikkeld. Helder wordt verteld hoe het spel is opgebouwd en waarop je moet letten tijdens de oefeningen. Daarnaast worden er 10 spelvarianten aangegeven. Het grappige daarbij is dat het spel zowel individueel als in groepsverband te spelen is. Moet ik dan toch mijn vooroordeel bijstellen?

2015-03-26 08.54.23

De volgende dag ga ik samen met de twee oudste kindjes aan de slag. De 32 kaarten worden netjes verdeeld per dier. Lynx Max, Haas Spok, Brombeer Loe en nog 5 andere dieren krijgen ieder vier kaarten. Om een beetje relaxed te beginnen zoeken we vervolgens de kaarten met 1 en 2 diersymbolen op. Dit zijn de wat gemakkelijkere oefeningen.

motoriek lynx
Jort begint. Hij kiest Lynx Max. Lezen kan hij nog niet, maar uit de foto begrijpt hij direct wat de opdracht is. Een zakje op je hoofd leggen en vervolgens rechtop blijven staan. Uit de speelgoedmand wordt een zakje tevoorschijn getoverd. Het balanceren kan beginnen! Trots staan Jort en Nieke even later met een zakje op hun hoofd. Het balanceren op de schouder is wat moeilijker, maar juist dat blijkt motiverend te werken. Ze kunnen bijna niet op hun beurt wachten!

motoriek arend

Bij Arend Viktor kun je allerlei balvaardigheden oefenen. We beginnen met het in de lucht gooien van een doek om deze daarna weer op te vangen. De tissues die bij ons op tafel staan blijken hier uitstekend geschikt voor. Nieuwsgierig wordt vervolgens gekeken wat de volgende oefening is van Arend…. hooghouden met een luchtballon. Dat wordt dus blazen voor mij. Even later rennen en springen de kinderen vrolijk achter hun ballon aan. Het hooghouden lukt niet altijd even goed, maar dat drukt de pret zeker niet.

motoriek paard

Ook de oefeningen van paard Goldie worden nieuwsgierig bekeken. Nadat ze samen “kruiwagen” gespeeld hebben, kijken ze ‘stiekem’ wat op de moeilijkste kaart staat…. Alleen de foto levert al een hoop gejuich op. Paardje rijden op de rug van….. je moeder!!!! Op mijn knieën kruip ik dus even later een voor een met de kinderen door onze woonkamer. Grote pret. Dit paard moet na een paar rondjes op de harde houten vloer de knieën wel even bij laten komen, maar we hebben allemaal reuze lol.

Nu blijkt maar weer….. een vooroordeel is niet op feiten gebaseerd. Het kleine motoriekspel is echt leuk. Ik besluit dan ook het spel op mijn werk snel van het laagje stof te ontdoen…. Plezier gegarandeerd!!!

hetkleinemotoriekspel1000Het kleine motoriek spel is te koop in de webshop