Spring naar inhoud

Het kleine ademspel

Geschreven door: Karen Mee
Datum: 10 februari 2015

De eerste keer dat we Het kleine Ademspel spelen, zitten we bij de logopedist. Ze is net als wij nieuwsgierig naar het spel en ik hoop dat zij zelf ook leuke ideeën inbrengt. En dat leuke idee komt al meteen. Ze pakt een flesje en we gaan flesje draaien. Bij mij komen de jeugdherinneringen over discofeestjes naar boven maar Lin zit ademloos te kijken naar wat we gaan doen.

DSC_0826a

In een cirkel leggen we de kaarten neer. Snel beoordeelt de logopedist de opdrachten op moeilijkheid. We nemen alleen de makkelijkste moeilijkheidsgraad (nr. 1 van de in totaal 4 moeilijkheidsgraden).

DSC_0828

Vol enthousiasme draait Lin aan de fles. Ze draait ‘Monster Mo: Bij het uitademen ‘’A…O…U…’’ zingen en daarbij met losse vuisten op de borstkas kloppen.’ Ze vindt het wat moeilijk maar uiteindelijk gaat het haar best goed af en heeft ze er plezier in. Vervolgens mag ik en draai ik Dolfijn Eefje. Met bolle wangen laat ik lucht wegstromen door mijn licht gesloten lippen. Ik vraag Lin mee te doen maar de bolle wangen zijn toch nog een stap te ver.

Hierna komen er nog opdrachten als met een rietje in een glas water borrelen, stormachtig blazen en tegelijkertijd met je armen zwaaien en snuiven door je neus. Doordat het in een spel is gegoten, lijkt het helemaal niet op therapie en is het alleen maar leuk en grappig om samen gekke dingen te doen. Terwijl dit stiekem natuurlijk een heel goede oefening is voor de mondmotoriek.

DSC_0830Door de variatie in moeilijkheid is het spel op alle leeftijden bruikbaar en ook makkelijk aan te passen aan de vaardigheden van de spelers. Daarnaast zijn er vele spelvarianten mogelijk. In de spelregels staan er, naast het flesje draaien, nog negen maar er zijn er vast nog veel meer te bedenken.

En naast de spelideeën zijn alle kaarten voor mij ook een inspiratie om op andere momenten van de dag iets te doen wat op een van de kaarten staat. Gewoon om samen lekker gek te doen. En zo komt het dat we ’s middags na de therapiegroep door de supermarkt wandelen. Ik ‘gewoon’ lopend en Lin in de loopkar terwijl we omstebeurt ‘springen’ en hop! roepen. Want naast flesje draaien vind ik dát ook best een leuk idee.

exmocise-het-kleine-ademspeldit spel en de anderen varianten zijn te bestellen in de webshop