Spring naar inhoud

Gratis inschuifplaatjes voor de klautermuur / gatenkaas spel

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 25 oktober 2021

De klautermuur, een oud hollands spel dat ook wel gatenkaas genoemt wordt. De basis is altijd het zelfde, twee touwtjes trekken om de knikker juist niet in de gaten te laten vallen. In een nieuw jasjes is dit spel voor jong en oud interessant.

Juist wel of juist niet in de gaten met de knikker?

Of het nou het doel is om rond de gaten heen te varen en de knikker niet in de gaten te laten vallen

OF

de knikker op de weg te helpen naar de gaten en ze er dan wel in te laten vallen?

Motorisch maakt dit niet zo veel uit. Wel is deze plaat best lastig. Ze heeft heel veel gaten en de drie verschillende routes die de knikker mag lopen zonder in de gaten te vallen zijn uitdagen en misschien ook verwarrend. De padjes tussen de knikkers soms wel heel smal…

Tijd dus voor wat creatieve aanpassingen zo dat deze klautermuur ook voor jongere kinderen leuk is en leuk blijft na mate de kinderen ouder worden.

Inschuifplaatje met een doelgat

De fantasie kent geen grenzen. Je neem een blad papier en bedenkt zelf een plaat voor de klautermuur.

Wat dacht je van de sneeuwpop die een sneeuwbal gooit? Maar een gat is open geknipt op het plaatje en er is een leuke vliegroute voor de sneeuwbal getekend. Dit plaatje kan zelf aangepast worden door een makkelijker route te tekenen.

Of een muis die naar de gaat is maar op weg daarheen niet in de gaten mag vallen. Dor een paar gaten open te knippen is ook deze route uitdagend maar niet te moeilijk.

Link voor GRATIS muis inschuifplaatje
Link voor GRATIS sneeuwpop inschuifplaatje

Inschuifplaat met veel gaten

In plaats van gericht naar een gat trekken kan hier eroverheen getrokken worden. Kinderen die knikker naar de paddenstoel trekken en in laten vallen. Dat gaat makkelijker dan richten en specifiek een gat als doel  kiezen. Gewoon eroverheen rijden en hij zal wel ergens in vallen 😉
De klautermuur kan altijd aangepast worden themawerk in de klas. Wat dacht je van een kauwgomautomaat, een wasmand, een maand vol paaseieren, een hoop herfstbladeren…..

Link voor GRATIS paddenstoelen inschuifplaatje

Gericht mikken met een paar doelen

Zonder een route voor te geven kunnen de kinderen de knikker hier lekker omhoog trekken.  Vervolgens zijn er een paar doelgaten open geknippt op de inschuifplaatjes.

Als je nog een klein Pietje sticker hebt kun je die op de knikkerhouder plakken, zo kan de piet de cadeautjes naar boven in de schoorsteen laten vallen.

Link voor GRATIS schoorsteen inschuifplaatje
Link voor GRATIS visjes inschuifplaatje

 

Zelf inschuifplaatjes maken

Ik heb een vel papier over de gatenplaat gelegt en met een krijtje met de frottage techniek de gaten door gedrukt. Vervolgens heb ik de gaten met een dikke zwarte stift na getekend. Dat gatenpapier heb ik onder mijn geplande inschuifplaatje gelegt zo dat ik bij het tekenen van mijn plaatje wist waar de gaten zijn.

TIPS:
– knip het papier eerst zo smal als de binnenkant van de lijst. Dan kom je met je ontwerp van je tekening niet in de knel.

– hou bij je tekening rekening met de rand en de dikte van de knikkerhouder. Hou met de getekende lijnen afstand van de rand. Bij de sneeuwpop tekening is het bijna te dicht op de rand.

– print de downloads of je eigen tekeningen op iets dikker papier, dan kun je ze vaker gebruiken

Heb je iets ontworpen en wil je dat met ons delen? Ik ben een heel nieuwsgierig mens en zou het geweldig vinden om van jou meer plaatsjes te ontvangen om hier te delen.

Ik ben nog een keer bezig geweest met voorbeelden voor de klautermuur, gewoon om ze zo geweldig is. Bij deze nog meer voorbeelden:

Klautermuur voor jonge kindern geschikt maken door eigen plaatjes te maken

Producten in deze blog