Spring naar inhoud

Friemelspeelgoed: een effectieve tool voor kalmering en focus

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 5 mei 2023

Wat is friemelspeelgoed?

Friemelspeelgoed, ook wel fidget speelgoed genoemd, is speelgoed dat ontworpen is om mee te friemelen. Het wordt vaak gebruikt als therapeutisch hulpmiddel om te helpen met prikkelverwerking, maar kan ook gebruikt worden als gewoon speelgoed om mee te spelen. Friemelspeelgoed kan helpen bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en de hand-oog coördinatie.

Wat is het verschil met ander fijne motoriek speelgoed?

Friemelspeelgoed is anders dan ander fijne motoriek speelgoed omdat het niet alleen gericht is op de ontwikkeling van de fijne motoriek, maar ook op het helpen van prikkelverwerking. Veel mensen hebben de behoefte om te friemelen, bijvoorbeeld aan hun rits of potlood. Friemelspeelgoed biedt een manier om die behoefte te uiten en kan helpen bij het reguleren van prikkels.

Is friemelspeelgoed leeftijdgebonden?

Nee, friemelspeelgoed is geschikt voor kinderen en volwassenen. Prikkelverwerking is belangrijk voor iedereen en sommige mensen hebben er meer behoefte aan dan anderen. Kinderen hebben vaak nog hulp nodig bij het leren kennen van hun eigen gedrag en behoeften, terwijl volwassenen hier meer ervaring mee hebben.

Hoe werkt friemelspeelgoed?

Ons lichaam reageert op prikkels, veranderingen in de omgeving of onze beleving ervan. Onze zintuigen zijn gevoelig voor deze prikkels en sturen deze door naar onze hersenen. Onze hersenen moeten deze prikkels verwerken en filteren welke belangrijk zijn en welke genegeerd kunnen worden. Dit proces kost veel energie en ervaring, die bijvoorbeeld op jonge leeftijd opgedaan kan worden met sensorisch spel en friemelspeelgoed. Friemelspeelgoed kan helpen bij het reguleren van prikkels door te voorzien in de behoefte om te friemelen, wat kan bijdragen aan een betere focus en concentratie.

Conclusie

Friemelspeelgoed kan dus helpen bij het reguleren van prikkels en het verminderen van stress. Het kan ook helpen om de focus te behouden en de aandacht te richten op de taak of situatie die op dat moment belangrijk is. Dit geldt niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen.

Er zijn veel verschillende soorten friemelspeelgoed beschikbaar, zoals fidget spinners, stressballen, kubussen met knoppen en schakelaars, en slijm. Het is belangrijk om het juiste type friemelspeelgoed te vinden dat bij jou of jouw kind past. Sommige mensen hebben bijvoorbeeld meer behoefte aan tactiele stimulatie, terwijl anderen meer gebaat zijn bij visuele of auditieve prikkels.

In het kort kan friemelspeelgoed dus helpen bij het reguleren van prikkels, het verminderen van stress en het richten van de aandacht. Of het nu gaat om kinderen die zich beter kunnen concentreren in de klas of volwassenen die beter kunnen omgaan met stress op het werk, friemelspeelgoed kan een handig hulpmiddel zijn in ons dagelijks leven.