Spring naar inhoud

Friemelkist voor in de klas heeft introductie nodig!

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 24 april 2018

Friemelkist introduceren

Herken je dat…?

Tijdens een telefoongesprek tekenen of spelen met een pen, friemelen aan je haar als je zit te wachten op de bus of plukken aan een draadje van je trui…


Waarom doen wij dat?

Eigenlijk doe je dit om te zorgen dat je voldoende alert kunt blijven, je bent je eigen prikkels aan het reguleren.

 

Kinderen doen het ook

Dit gedrag zie je ook in een klas. Bij voorbeeld in de kring of als ze klaar zijn en moeten wachten.

 

Als het voor andere irritant wordt – wordt het een probleem

Dus,  hoe zorg je dat dit zelfregulerende gedrag goed verloopt en niet verstorend is voor anderen?

INTRODUCEER EEN FRIEMELKIST maar…
…Leg eerst uit:

  • Geef uitleg over de zintuigen (sensoren): niet alleen de 5 bekende (horen, zien, voelen, proeven en ruiken) maar ook evenwicht en gevoel in je lijf (proprioceptief). De laatste twee zijn de zintuig systemen die belangrijk zijn bij beweging. Laat de leerlingen ervaren wat deze zintuiglijke systemen doen en hoe je zintuigelijke informatie verwerkt.
  • Laat de leerlingen hun eigen sensorische voorkeuren ontdekken. Door het samen te ervaren, zullen de leerlingen ontdekken dat iedereen andere voorkeuren heeft. Deze zijn heel persoonlijk. Leg uit, zolang voorkeuren en aversies je niet belemmeren in je dagelijks leven; deze heel normaal zijn.
  • Maak een sensorische materialen lijst. als je samen met de leerlingen hebt uitgevonden welke voorkeuren iedereen heeft en helpend zouden kunnen zijn, maak je een lijst. Op deze lijst staan, materialen, strategieën die samen de sensorische en friemel box kunnen vormen. Voorbeelden die in de box zouden kunnen: friemels, cd of website met bewegingsspelletjes of liedjes, dansjes. Een rustige plek in de klas. Koptelefoon met rustige muziek of witte ruis. Kussens. Kaartjes met yoga-oefeningen, zitzak of schommelstoel. Verzwaard kussen of deken of knuffels. Klemborden, zodat je ook op andere plekken kunt werken dan aan je tafel.
  • Stimuleer kinderen die dit willen om hun eigen friemel te maken. Dit is niet alleen heel leuk, maar maakt kinderen ook medeverantwoordelijk. Organiseer met de klas alle materialen op een plek, waar iedereen bij kan.
  • Maak duidelijke afspraken over het gebruiken van sensorische materialen en strategieën. Maak duidelijk onderscheid, deze materialen zijn geen speelgoed, maar hulpmiddelen. Maak ook onderscheid in materialen die tijdens lesactiviteiten gebruikt mogen worden en welke materialen/activiteiten gebruikt kunnen worden tijdens pauzes of ontspanningsmomenten. Maak afspraken over wat je moet vragen, of zelfstandig mag pakken. De box is voor iedereen, dus zijn we allen verantwoordelijk! Evalueer met de klas, zo nu en dan hoe het gebruik loopt en pas eventueel de afspraken aan.

 

Deze blogpost is ontstaan in samenwerking en op een idee gebaseerd van Shirin Öfner en geïnspireerd  door deze Amerikaanse blogpost:

 

Alles friemelmateriaal is te koop in de webshop van Toys42hands en kan individueel samen gesteld worden, afhankelijk van wat er al in de klas aanwezig is en voor welke groep kinderen het is, aanvullend op hun ideeën. Heb je hulp nodig bij het samenstellen, neem dan contact op met mij, ik denk graag mee.

 

Update 2021: Friemelspeelgoed of Fidget toys krijgt steeds meer aandacht

Gelukkig is de nut van friemelspeelgoed steeds bekender aan het worden. Inmiddels is er in de webshop zelfs een hele categorie met Fidget toys te vinden. Zo kun je makkelijk zelf een friemelkist samen stellen of aanvullen met het materiaal dat je al hebt. Soms is het gewoon zoeken tussen fijn motoriek speelgoed, er is vaak al heel veel in de klas aanwezig. Nu nog een “label” en een “werkwijze” erbij en klaar is de friemelkist.

Maar ook fabrikanten spelen op deze nieuwe trend in. De Amerikaanse school leverancier merk Learning Resources heeft zo net een Fidget Set voor in de klas op de markt gebracht. Een heerlijke variatie waar gegarandeerd voor ieder wat wills bij zit!