Spring naar inhoud

Fidget speelgoed dat stil is: De voordelen van sensorische stimulatie zonder geluidsafleiding

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 5 mei 2023

Stil speelgoed: ontdek de voordelen van fidgeten zonder geluid

Fidget speelgoed is een handige tool voor iedereen die moeite heeft om zich te concentreren of behoefte heeft aan sensorische stimulatie. Het helpt de geest te kalmeren, stress te verminderen en kan zelfs helpen bij het verbeteren van de fijne motoriek. Echter, veel fidget speelgoed is luidruchtig en kan anderen in de omgeving storen. Dit is vooral een probleem in klaslokalen, openbare ruimtes en op de werkplek. Gelukkig zijn er alternatieven beschikbaar: fidget speelgoed dat stil is.

Hoe werkt stil friemelspeelgoed? Een analyse van sensorische input

Stil fidget speelgoed is een selectie fidgets waarmee gespelt kan worden zonder of zonder al te veel geluid te maken, maar met de zelfden voordelen als ander fidget speelgoed. Dit maakt het perfect voor kinderen die sensorisch alleen de prikkel ‘voelen’ en ‘beweging’ willen ervaren zonder de afleiding van geluiden. Sensorische input is hoe ons lichaam informatie via de zintuigen ontvangt, ordent en begrijpt. Het zorgt ervoor dat we kunnen bepalen welke informatie belangrijk is voor wat we doen en welke we kunnen negeren. Dit proces gebeurt in ons zenuwstelsel en is belangrijk voor hoe we ons in de omgeving kunnen bewegen. Het begrijpen van sensorische input kan helpen bij het behandelen van sensorische verwerkingsproblemen.

Waarom geluidsloos fidgeten perfect is voor school?

Een ander voordeel van stil fidget speelgoed is dat het discreet is. Kinderen kunnen het gebruiken zonder anderen te storen, waardoor het ideaal is voor mensen die behoefte hebben aan sensorische stimulatie tijdens bijvoorbeeld kringgesprekken in de onderbouw, uitleg van de juf of meester in de boveenbouw,  colleges of andere gelegenheden waar stilte belangrijk is.
Stille fidgets zijn ook ideaal voor gebruik in stille omgevingen, zoals bibliotheken en examenruimtes.

Maar waarom is sensorische stimulatie zo belangrijk?

Het antwoord ligt in de manier waarop ons zenuwstelsel werkt. Onze zintuigen verzamelen constant informatie over onze omgeving en deze informatie wordt naar de hersenen gestuurd. Sommige mensen hebben behoefte aan meer sensorische input dan anderen. Voor deze mensen kan stil fidget speelgoed helpen om de juiste hoeveelheid sensorische stimulatie te bieden die ze nodig hebben om zich te concentreren en kalm te blijven.

Conclusie: 2 voordelen

  1. Stil fidget speelgoed is een geweldige optie voor kinderen die behoefte hebben aan sensorische stimulatie zonder afleiding van geluiden. Het is een handige tool om zich te concentreren of om stress te verminderen en kan zelfs helpen bij het verbeteren van de fijne motoriek.
  2.  Door stil fidget speelgoed te gebruiken, kunnen kinderen de juiste hoeveelheid sensorische input krijgen die ze nodig hebben, zonder anderen te storen.