Spring naar inhoud

Kids blij, mama/therapeut blij: een bal voor binnen!

Geschreven door: Manon Bruning
Datum: 9 december 2017

Balspel: door de input van de bal weten waar je voeten zijn

Mijn kinderen zijn dol op ballen. Mijn zoon loopt het liefst de hele dag tegen een bal te trappen. Omdat de input van die bal, zo lekker veel informatie geeft over waar zijn voeten zich bevinden. Ook grote oefenballen (die bij ons wel eens in de huiskamer liggen, tja je bent therapeut of niet) worden regelmatig voor dat doel gebruikt. Je kunt je voorstellen dat ik daar niet al te dol op ben. En mijn man al helemaal niet. Want er sneuvelt regelmatig iets. Maar, zoals het werkt met bepaalde sensorische behoeften: mijn zoon gaat toch op zoek naar die input. Dus, is het geen bal, dan is het een krukje of een kussen.

Op zoek naar een bal

Wij zijn dus al even op zoek naar een bal die flink wat prikkels geeft op het houding en spiergevoel en de tast EN veilig is voor binnen. En, ik ben als si-therapeut, altijd op zoek naar materiaal dat werkt in de praktijk. Mijn nieuwsgierigheid naar de Soffy spelbal was dan ook groot. Wat was dit voor bal? Hoeveel input krijg je als je hem gebruikt? En vooral….is hij veilig voor gebruik binnenshuis?
Ook fijn: hij heeft een neutrale geur. Sommige ballen ruiken heel erg naar plastic, maar dat heeft deze bal niet. Hij ruikt eigenlijk bijna niet. Daarmee is hij ook geschikt voor de kinderen die heel geur-gevoelig zijn.

Ideale bal gevonden

Na een paar intensieve weken uitproberen kan ik zeggen dat we de ideale bal voor binnen hebben gevonden. De Soffy spelbal is een soort mengeling tussen een ballon en een therapeutische oefenbal. Het materiaal voelt prettig aan, voor zowel over als ondergevoelige mensen. Je kunt de bal heel makkelijk opblazen, en dat kan je zo hard of zacht doen als je wilt. Hij blijft, ook als hij hard is op gepompt, een beetje verend.

Handen: tweehandig

Dat is heel fijn overgooien, zo vinden mijn kinderen, maar ook de kindjes in de praktijk. Bij het vangen met twee handen (want hij is zo groot dat je echt wel twee handen nodig bent), veren je handen als het ware een beetje in en uit de bal. En dat is fijn, want als je je bewust bent van waar je handen zijn, kan je er ook beter mee sturen. Daarmee geeft deze bal een heel fijn resultaat (en dat is ook wel eens prettig als het gooien en vangen altijd “geoefend” moeten worden).

Voeten: goede input

Datzelfde geldt voor je voeten: blaas hem redelijk zacht op en trap er steeds tegen aan….en je weet exact waar je voeten zich bevinden. Voordeel: hij rolt niet ver weg EN hij maakt ECHT niets stuk. IK vraag me af of dat komt omdat hij nou zo zacht is, of omdat mijn zoon nou gewoon beter kan doseren omdat hij zijn voet goed voelt, maar het werkt in elk geval hier goed. De ballen vliegen niet meer hoog door het huis. Ja, af en toe rolt er eentje voor mijn voeten. Dat is, vooral als ik zelf iets in mijn handen heb, niet helemaal ongevaarlijk. Daar moeten we nog even wat afspraken over maken 😉.

Zitten: bewustzijn op je billen

Behalve overgooien met twee handen, gebruiken we hem ook om op te zitten. Hij is precies groot genoeg voor kinderen vanaf een jaar of 4 om op te zitten. En omdat je er zo heerlijk in wegzakt (veel meer dan bij een therapeutische bal) merken we dat hij veel bewustzijn geeft op je billen. Waar kinderen met een overgevoelig evenwichtszintuig op een gewone bal snel overprikkeld raken, ervaren ze in deze bal vooral steun.

Liggen: overheen rollen

De Soffy spelbal kan je uiteraard ook gebruiken om lekker overheen te rollen, ook dan geeft ie lekker veel input.

Drukken: rugmassage

We hebben hem niet gebruikt om met elkaar tegen aan te duwen, daarvoor vind ik hem dan te klein. Je komt er dicht in elkaars ruimte dan, en dat vind niet ieder kind fijn. Maar ik kan me voorstellen dat ouders dan prima met hun kinderen kunnen doen. De bal gebruiken om een rug te masseren kan ook heel goed zonder zelf veel druk te hoeven zetten.

Nadeel: wordt vies of krijgt flekken

Zijn er dan helemaal geen nadelen? Jawel. Eentje. Ik had een gele Soffy spelbal en die wordt heel snel vies. En dat krijg ik niet goed schoon. Nou kan dat aan mijn schoonmaakkunsten liggen, maar als je erg visueel ingesteld bent dan oogt zo’n gele bal met bruinige vegen niet erg aantrekkelijk. Ik zou dan ook een volgende keer een andere kleur bestellen.

Conclusie

Maar, weegt dat nadeel voor mij zwaarder dan alle voordelen? Echt niet: ik vind het een aanwinst in mijn thuis EN in mijn praktijk!

soffy grote bal voor binnen

Deze bal is in de webshop te bestellen