Spring naar inhoud

Fijne sensory ball van duurzame rubber

Geschreven door: Els Rengenhart
Datum: 16 september 2022

Test sensory Balls van Miniland

Op verzoek van Tanja van Toys42hands heb ik de Sensory Balls van Miniland uitgeprobeerd. Het zijn zes ballen gemaakt van duurzaam rubber. Het materiaal is van alle zes hetzelfde maar ze verschillen in kleur, afmeting en het reliëf. De fabrikant geeft aan dat ze geschikt zijn voor kinderen van 0-3 jaar.

Het was speelgoed dat precies bij zijn ontwikkeling paste

Ik heb ze uitgeprobeerd met mijn kleinzoon van ruim anderhalf jaar. Zijn interesse was meteen gewekt. Hij liet er het andere speelgoed voor in de steek. Hij vond het leuk om ze een voor een uit de doos te halen, ze vast te pakken, te voelen en in zijn mond te stoppen. Daarna om ze weg te laten rollen of te gooien, ze weer op te zoeken en terug in de doos of in iets anders te stoppen. Doordat de ballen zacht zijn, een beetje in te drukken zijn en aan de buitenkant een reliëf hebben, kon hij ze gemakkelijk vastpakken. Het rubber op zich voelt ook wat stroef aan. Hoewel dat nog niet helemaal lukte, probeerde hij ze ook in het goede vakje in de doos te stoppen. Het bleef voor die dag en ook de volgende dag zijn favoriete speelgoed. Zijn spel was vooral de ballen ergens in doen, er weer uithalen, door de kamer laten rollen, ze weer opzoeken en weer ergens in doen. En ondertussen deed hij ze regelmatig in zijn mond. Het was speelgoed dat precies bij zijn ontwikkeling paste. Hij vindt de ballen leuk doordat ze er verschillend uitzien en verschillend voelen. Doordat hij al vrij goed kan lopen, kon hij gemakkelijk achter de ballen aan gaan als ze wegrolden. Op die manier was hij er de hele tijd druk mee.

Omdat er op de doos staat dat ze geschikt zijn van 0-3 jaar, heb ik ze ook gekeken wat mijn kleindochter – net nog geen 4 maanden – er mee deed.
Zij was in dezelfde kamer aanwezig maar niet geïnteresseerd. Ze kon er ook nog niet veel mee. Ze kon er eigenlijk alleen naar kijken, maar ze kon ze nog niet pakken of er achteraan gaan als ze weg rolden. Ik denk dat de ballen het meest geschikt zijn als je ze goed kan vastpakken. En nog leuker als je je over de grond kan verplaatsen door te kruipen, te lopen of op welke manier dan ook.

En wat vond ik zelf?

Het zien van de ballen in de doos lokten meteen uit om ze op te pakken, ze tussen mijn handen te bewegen en te voelen. Ik denk vooral om het verschil in reliëf te voelen. Je ziet wel dat ze daarin verschillen maar door ze vast te pakken en met je duim en vingers over de oppervlakte te bewegen voel je de verschillen beter. Het materiaal van de ballen voelt prettig aan. En doordat ze een beetje in te drukken zijn, lokte het uit om er mee tussen mijn handen te rollen. Het gaf een prettig gevoel om ze in mijn handen te hebben. Ik stopte ze niet in mijn mond maar merkte bij het nadenken bij het schrijven van dit stukje, wel dat ik het prettig vond om er mee over mijn gezicht te rollen met name langs de lijn van mijn onderkaak. Het rollen van de ballen tussen mijn handen en over mijn kaak zorgde ervoor dat ik niet afgeleid werd op het moment dat ik stopte met typen. Ik had daarbij duidelijk een voorkeur voor de twee grotere ballen – mogelijk ook door de grootte van mijn handen.
Als experiment heb ik ook nog met de ballen over mijn benen en armen gerold maar dat had voor mij veel minder effect. Automatisch pakte ik de grotere rode bal weer en rolde die tussen mijn handen en over mijn gezicht. Mogelijk heeft dat ook met de afmetingen van de ballen en van mijn lichaam te maken, en heeft het bij jonge kleine kinderen een ander effect.

Conclusie:

De zes sensorische ballen zijn het meest geschikt voor kinderen vanaf 9 maanden tot ongeveer drie jaar. Doordat ze in te drukken zijn, reliëf hebben en wat stroef aanvoelen zijn ze voor kleine handjes goed vast te pakken. Ze zijn vooral leuk als je achter de ballen aan kan gaan. De ballen lokken uit tot voortbewegen zoals kruipen, lopen of op welke manier dan ook. Ze zijn interessant door hun verschil in vorm, afmeting, reliëf en kleur. Daarbij voelen de ballen prettig aan. Ze lokken uit tot het onderzoeken van hun verschillende mogelijkheden. De ballen zijn voor deze leeftijdsgroep een uitgekiend product waarmee veel speelplezier gegarandeerd is. De wat hogere prijs zullen we daarbij maar op de koop toe moeten nemen.

Bij oudere kinderen en zelfs volwassenen zijn de ballen ook op andere manieren te gebruiken. Daarbij zal minder het onderzoek gedrag voorop staan maar kan het gebruikt worden als een soort voel memory bijvoorbeeld door een bal in een sloop te stoppen, het kind de bal te laten voelen zonder te kijken en op de doos laten aanwijzen welke bal in de sloop gestopt is. Voel memory. En mogelijk ook als hulpmiddel om minder snel afgeleid te zijn. concentratie en Iets om te voelen.

Producten in deze blog