Spring naar inhoud

Dit ben ik!

Geschreven door: Marieke la Verge
Datum: 30 april 2015

Een rol (behang)papier, potloden en een schaar. De basisingrediënten om gezellig samen met je kind op een creatieve manier de motorische ontwikkeling en het lichaamsbesef te stimuleren. Lees hier hoe je kind spelenderwijs oefent met het knippen en inkleuren maar daarnaast ook leert over verhoudingen, lichaamsdelen en ruimtelijke begrippen.

menstekening1d Collage

Je pakt een rol (behang)papier (zoals bijv. van IKEA) of plakt een aantal vellen papier aan elkaar, in ieder geval groot genoeg zodat je kind er helemaal op past. Laat je kind er op gaan liggen en omtrek het hele lijf met een potlood. Stel actieve vragen aan je kind als; “waar ben ik nu aan het tekenen (ook leuk om met de ogen van het kind dicht te doen)”, “hoeveel van dit lichaamsdeel heb je er” of “kun je doen alsof je dit lichaamsdeel vast plakt aan het papier”. En natuurlijk is het ook erg leuk om eens andersom te doen. Dus jij op het papier en je kind aan het tekenen én vragen stellen.

menstekening2 Collage

Na het omtrekken kan je kind zijn eigen tekening natuurlijk verder af maken en inkleuren. Omdat het best grote vlakken zijn gebruikten wij de driehoekkrijtjes van Staedtler. Die liggen ideaal in de hand en geven een mooi resultaat. Laat je kind in een spiegel of naar jouw gezicht kijken om te leren waar de ogen, neus en mond precies zitten en hoe hoog. Oefen de namen van de vingers als je er nagels op tekent en daag je kind uit door te vragen om de oksels, wenkbrauwen, enkels, polsen of ellebogen te kleuren. Tijdens mijn werk in de praktijk kon een kind een keer niet op het woord ‘elleboog’ komen en had het over ‘de knie van mijn arm’. Knap en goed uitgelegd toch?!

Menstekeningrolmaat

Is de tekening helemaal af? Laat je kind inschatten hoe lang hij is. Meet dan met een rolmaat hoe groot de tekening is en of dat klopt met de werkelijkheid (rolmaat bij de hiel leggen als je de hele voet getekend hebt anders klopt het niet).

mensenkindknip Collage

Als je kind het leuk vindt en al enigszins kan knippen is het leuk om de tekening (eventueel met een beetje hulp van jou) helemaal uit te knippen. Daarna kan je kind met zijn eigen tekening spelen, de lichaamsdelen spelenderwijs herhalen en heeft hij bovendien altijd een vriendje in de buurt. Veel plezier met elkaar!

Menstekening3b
Knutselmateriaal zo al scharen, kleurpotloden en rolmaat vind je in de webshop