Spring naar inhoud

De traploper is een heel leuk schoencadeautje voor lang speel- en ontdekplezier

Geschreven door: Birgit Grandia
Datum: 12 november 2021

Traplopers als schoencadeautjes testen

Wij kregen voor ons eerste logeerweekend van Tanja de vraag of wij regenboog traplopers uit wilden testen als schoencadeautjes. Dat klonk ons natuurlijk als muziek in de oren! Éxtra leuk was het berichtje dat de kinderen na het weekend ook een traploper mee naar huis mochten nemen. De traplopers hebben we getest samen met twee kinderen van vijf en zes jaar met autisme, en ze vielen enorm in de smaak! Wat maakt de traploper zo’n leuk schoencadeautje?
1. De diversiteit. We kennen allemaal de traploper van vroeger en ons eerste beeld was de gekleurde spiraal die van de trap naar beneden ‘loopt’. De kinderen lieten echter al snel zien de traplopers op allerlei andere manieren te willen ontdekken:
-Deze ver uitrekken tussen jouw handen
-De traploper met één hand vasthouden en laten bungelen
-Jezelf omwikkelen met de traploper
-Allebei één kant van de traploper vasthouden en deze vervolgens terug naar binnen laten schieten
-Lekker voelen en ontdekken met de handen en mond

2. Zintuigen prikkelen. De flexibiliteit en bewegelijkheid van het stevige plastic zorgde ervoor dat de kinderen het heerlijk vonden om ermee te wriemelen tussen de vingers en het materiaal te ontdekken met de mond. Waar er in eerste instantie actief met het materiaal gespeeld werd, werden de traplopers ’s avonds weer opgezocht om lekker mee te ontspannen op de bank.

3. Lang speelplezier. De kinderen die met ons getest hebben, hebben een relatief korte spanningsboog voor activiteiten en spelen met spelmateriaal. Met de traplopers werd langere tijd achter elkaar gespeeld. Ook viel het ons op dat de kinderen ze ’s ochtends na een nachtje slapen meteen weer opzochten.

Om rekening mee te houden

De traploper kan niet van iedere trap. Wanneer de treden te breed zijn of de trap rond loopt lukt het niet. Maar zoals beschreven zijn er genoeg leuke alternatieven met de traploper te bedenken!
Wanneer de uiteindes van de traploper in elkaar raken of wanneer twee traplopers in elkaar haken zijn ze heel moeilijk weer uit elkaar te krijgen. Voor onze doelgroep was dit moeilijk te begrijpen en ontstond er frustratie toen ze niet meteen losgemaakt konden worden. Door een paar reserve traplopers achter de hand te houden kan het speelplezier verlengd worden.
De kinderen die voor ons getest hebben houden van stevig voelen en vasthouden, waardoor de traploper snel uit vorm raakte. Echter maakte dit het spel niet minder leuk en werd er vrolijk verder gespeeld.
Onze eindbeoordeling: De traploper is een heel leuk schoencadeautje voor lang speel- en ontdekplezier.

Producten in deze blog