Spring naar inhoud

De middellijn kruisen, hoe en waarom!

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 12 november 2017

Als je op “middellijn kruisen” of “crossing the midline” zoekt op Google krijg je heel veel informatie. Ik probeer het in het kort samen te vatten.

 

Wat is de middellijn?
De middellijn is een denkbeeldige lijn in het midden van het lichaam. Het kruisen is het vermogen om over het midden van het lichaam te reiken met de armen en benen.

Hiermee kunnen kinderen over hun lichaam kruisen om een taak aan de andere zijde van hun lichaam uit te voeren. Het is dus mogelijkheid om een hand of voet in de ruimte van de andere kant te verplaatsen. We kruisen de middellijn als we een elleboog krabben, onze enkels kruisen en van links naar rechts lezen.

 

 

 

 

 

 

 

Waarom de middellijn kruisen?
Het kruisen van de middellijn helpt verbindingen te bouwen in de hersenen.

Het is een belangrijke vereiste vaardigheid die nodig is voor de juiste ontwikkeling van verschillende motorische en cognitieve vaardigheden.

Wat heeft dit te maken met dominante hand?
Beide kanten van de hersenen moeten met elkaar praten om de “dominante hand” en de “ondersteunende hand” te laten samenwerken en elkaar aan te vullen.

Het coördineren van beide kanten van het lichaam kan moeilijk zijn voor het kind dat de middellijn niet overschrijdt.
Het ontwikkelen van een voorkeurshand is een teken dat de hersenen rijpen en de mogelijkheid om de middellijn te oversteken ontwikkelt.

En wat heeft dit met lezen te maken?
Moeite hebben met het oversteken van de middellijn te oversteken maakt het ook moeilijk om een bewegend voorwerp van de ene kant naar de andere te traceren of van links naar rechts bij het lezen te lezen, waardoor het leren lezen ook vertraagd kan zijn.

Waarom merk ik daar niets van?
Het kruisen van de middellijn is iets dat we allemaal elke dag doen. Je zult het je niet realiseren omdat het een geïntegreerde beweging in onze lichamen is van kinds af aan.

“Onze zoon is al een paar maanden aan het kruipen, dus hij heeft al een cruciale prestatie behaald bij het lezen en schrijven.”
Wacht wat? Ja, omdat het kruipen een van de eerste manieren is waarop baby’s hun rechter- en linkerlichaamshelft afzonderlijk bewegen! In de natuurlijke ontwikkeling wordt het kruisen van de middellijn al voorbereid.
Hoe ziet het eruit als je kind moeite heeft met het oversteken van de middellijn?

Je kind kan in het midden van de lichaam vastzitten en moet van hand wisselen om door te gaan. Of het kan compenseren door zijn hele lichaam te verplaatsen naar de tegenovergestelde kant.

En nu eindelijk het leukste gedeelte: Spelenderwijs oefenen!

 

 

 

 

 

10 speelsuggesties: “Hoe de middellijn kruisen”

 

Mijn bronnen en zeker interessante websites over dit thema

five activities for crossing the midline (and why it’s important)

Crossing the midline? A beginner’s guide to what and why…

10 Crossing Midline Exercises For Kids


http://www.childrenparenting.com/nl/children/children-development/1002005095.html
https://childdevelopment.com.au/areas-of-concern/fine-motor-skills/crossing-the-bodys-midline/

Afbeeldingen:

5 Adviezen voor kort en bondig schrijven