De middellijn kruisen, hoe en waarom!

Als je op “middellijn kruisen” of “crossing the midline” zoekt op Google krijg je heel veel informatie. Ik probeer het in het kort samen te vatten.

 

Wat is de middellijn?
De middellijn is een denkbeeldige lijn in het midden van het lichaam. Het kruisen is het vermogen om over het midden van het lichaam te reiken met de armen en benen.

Hiermee kunnen kinderen over hun lichaam kruisen om een taak aan de andere zijde van hun lichaam uit te voeren. Het is dus mogelijkheid om een hand of voet in de ruimte van de andere kant te verplaatsen. We kruisen de middellijn als we een elleboog krabben, onze enkels kruisen en van links naar rechts lezen.

 

 

 

 

 

 

 

Waarom de middellijn kruisen?
Het kruisen van de middellijn helpt verbindingen te bouwen in de hersenen.

Het is een belangrijke vereiste vaardigheid die nodig is voor de juiste ontwikkeling van verschillende motorische en cognitieve vaardigheden.

Wat heeft dit te maken met dominante hand?
Beide kanten van de hersenen moeten met elkaar praten om de “dominante hand” en de “ondersteunende hand” te laten samenwerken en elkaar aan te vullen.

Het coördineren van beide kanten van het lichaam kan moeilijk zijn voor het kind dat de middellijn niet overschrijdt.
Het ontwikkelen van een voorkeurshand is een teken dat de hersenen rijpen en de mogelijkheid om de middellijn te oversteken ontwikkelt.

En wat heeft dit met lezen te maken?
Moeite hebben met het oversteken van de middellijn te oversteken maakt het ook moeilijk om een bewegend voorwerp van de ene kant naar de andere te traceren of van links naar rechts bij het lezen te lezen, waardoor het leren lezen ook vertraagd kan zijn.

Waarom merk ik daar niets van?
Het kruisen van de middellijn is iets dat we allemaal elke dag doen. Je zult het je niet realiseren omdat het een geïntegreerde beweging in onze lichamen is van kinds af aan.

“Onze zoon is al een paar maanden aan het kruipen, dus hij heeft al een cruciale prestatie behaald bij het lezen en schrijven.”
Wacht wat? Ja, omdat het kruipen een van de eerste manieren is waarop baby’s hun rechter- en linkerlichaamshelft afzonderlijk bewegen! In de natuurlijke ontwikkeling wordt het kruisen van de middellijn al voorbereid.
Hoe ziet het eruit als je kind moeite heeft met het oversteken van de middellijn?

Je kind kan in het midden van de lichaam vastzitten en moet van hand wisselen om door te gaan. Of het kan compenseren door zijn hele lichaam te verplaatsen naar de tegenovergestelde kant.

En nu eindelijk het leukste gedeelte: Spelenderwijs oefenen!

 

 

 

 

 

10 speelsuggesties: “Hoe de middellijn kruisen”

 

Mijn bronnen en zeker interessante websites over dit thema

five activities for crossing the midline (and why it’s important)

Crossing the midline? A beginner’s guide to what and why…

10 Crossing Midline Exercises For Kids


http://www.childrenparenting.com/nl/children/children-development/1002005095.html
https://childdevelopment.com.au/areas-of-concern/fine-motor-skills/crossing-the-bodys-midline/

Afbeeldingen:

5 Adviezen voor kort en bondig schrijven

Tanja Damhof-Wohlsperger

About Tanja Damhof-Wohlsperger

Geboren 1975 in Zuid-Duitsland. Voor de liefde naar Nederland gekomen. Samen ouders van Jessica (2002), Tom (2007), Rick (2007) en Kimberly (2007). Tweetalig opvoeden. Webshop eigenaar (Toys42hands is mijn vijfde kindje). Houdt van zon, zomer en tuinieren (lekker zwarte aarde onder de vingernagels). Pdd-nos is kind aan huis. Knutselen in alle vormen en kleuren (geniet ervan hoe de kinderen het oppakken en hun eigen draai eraan geven). Theedrinker. Probeert weer te lezen (sinds de geboorte van de drieling niet meer aan toe gekomen) en duikt dan helemaal in de verhalen in (aanrader: Buntschatten und Fledermäuse von Axel Brauns). Dyslexie in de familie. Geniet van de wekelijkse bodybalans les bij Jeffrey. Staat graag in de keuken om te bakken en te koken en geniet er dan van om samen te eten. Vindt uit eten gaan heerlijk, gebeurt niet vaak genoeg. Doe maar normaal mentaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *