Spring naar inhoud

Breukentorens: grijpen = begrijpen

Geschreven door: Astrid Worst
Datum: 16 januari 2018

Breukentorens

Een prachtig en educatief spel voor thuis, in de klas of in de praktijk. De breukentorens worden geleverd in een klein doorzichtig doosje, welke makkelijk op te ruimen is.

Doel van het spel

Het doel van het spel is het leren van de breuken en de relatie ervaren tussen breuken, kommagetallen en procenten. Elke breukentoren bestaat uit gekleurde blokjes. Ze lijken als het ware op lego-stenen. Je kunt de blokjes op elkaar klikken.
Het materiaal bestaat uit 9 verschillende torens. Elke toren heeft een eigen kleur met een bijbehorende breuk, kommagetal en procent. De volgende breuken bevinden zich in het spel: 1,½, 1/3, ¼, 1/5, 1/6, 1/8, 1/10 en 1/12.
Een kind kan zo snel zien en ervaren, dat de blokjes van bijvoorbeeld 1/3 en 1/6 bij elkaar horen.
Het materiaal kan goed ingezet worden naast iedere methode.

Breuken, kommagetallen en procenten

Jonge kinderen kunnen zo makkelijk al spelend met het materiaal ontdekken welke blokjes mooi op elkaar passen. Oudere kinderen kunnen rekenopgaven goed oplossen met behulp van de breukentorens.
Vooral voor de beelddenkers is het heel belangrijk om direct de relatie met kommagetallen en procenten te leggen. Zo is rekenen leuk!

Conclusie

Voor ieder kind is de fase van concreet materiaal zeer belangrijk. Een kind heeft de breukentorens in de handen: grijpen = begrijpen. Door al handelend bezig te zijn, worden beide hersenhelften gestimuleerd. De fase van rekenen met concreet materiaal kan mijns insziens niet lang genoeg duren.
De breukentorens zijn onmisbaar op iedere school en praktijk. Kinderen kunnen ook thuis al spelend bezig zijn met de breukensommen.

Breuken voor beelddenkers in blokken torentjes

Breukenblokken zijn in de webshop te bestellen