Spring naar inhoud

Bezig-box voor in de corona tijd #wijblijventhuis

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 5 april 2020

Wat zit er in deze Mini-bezig box en wat stimuleer je ermee?

Kleine dingen om te prikkelen in de bezig-box

Er zijn niet altijd grote dingen nodig om kinderen bezig te houden. En ook om motorisch bezig te kunnen zijn is niet altijd groot oefenmateriaal nodig.
Wat zit er allemaal in?

Fijne motoriek:

Siliconen dieren armband om mee te friemelen, uit te rekken, om de pols en weer af. Wat kunnen ze? Kunnen ze staan of alleen liggen, kun je ermee schieten?
Maar er zijn natuurlijk ook fantasie spellen mogelijk.

Grove motoriek:

Een gooidoekje! Doekjes vliegen heel anders dan ballen. Veel langzamer, bijna in slow motion zweven ze. Daardoor zijn ze makkelijker te vangen als je eerste jongleer pogingen wilt doen. Met een hand in de lucht gooien, met de ogen volgen en dan met de andere hand vangen. Onder langs weer aan de eerste hand doorgeven en dan weer in de lucht gooien. Het doekje maakt als het ware een rondje voor je lichaam. Maar je kunt er ook mee zwaaien of draaien boven je hoofd als een helikopter.
Het doekje kan ook als parachute aan een knuffel geknoopt worden of als deken om een knuffel heen gewikkeld.
Als je het doekje over je hoofd doet en de wereld door deze andere kleur bekijkt ben je bezig je zintuigen te prikkelen. Wat is er anders, hoe voelt dit, hoe voel ik mij erbij? Zo ben je ook bezig met de sensomotorische ontwikkeling.

Lees meer:
Beweegspecialist Kirsten heeft er ook blog over geschreven: Beweegplezier met gooidoekjes! 

Sensomotoriek

Waterbeads/orbeez voor de sensomotoriek, het voelen en beleven. Deze kleine balletjes worden groter en glibberig als je ze een paar uur in warm water legt. Ze zuigen zich vol. Dat is een fascinerend schouwspel. En dan als ze groot genoeg zijn met de handen erin en voelen. Probeer ze te pakken, laat ze door de handen glijden. De zachte grappige balletjes helpen bij het verwerken van prikkels en ontspannen wat juist nu zo belangrijk is. Zet een zacht muziekje er bij op en geniet.

Lees meer:
Verzameling van speelsuggesties

Geduld

De mini lemniscaat is op dit moment een heel populair behendigheidsspel. Een lemniscaat is een eindeloze liggende acht en deze hier is mini, zo als de naam al zegt. Het is een uitdaging voor de handen, de ogen en je geduld. Maar als het lukt dan is het ontspannend en geeft het voldoening. Echt niet weg te denken uit de bezig-box

Mondmotoriek

De kleinste en schattigste tol die er bestaat: de blaastol. Door recht van boven op het lieveheersbeestje te blazen gaat het tolletje tollen. Dat ziet er zo schattig uit. Gericht blazen en goed voor de spieren in de lippen. Door de hardheid van het blazen te reguleren verandert de tol zijn snelheid. Dat blazen heb je nodig bij praten en zingen. Een goede oefening dus. Als het lukt kun je het tolletje ook op je handrug leggen. Deze moet den helemaal recht en rustig zijn. Met een beetje oefenen lukt dat vast. Het effect van harder en zachter blazen wordt dan nog versterkt doordat je het op je hand voelt.
Kijk ook voor een filmpje in de webshop 🙂

Fantasie

Met de vingerogen kun je samen lezen. De ogen gaan samen met je vinger bij de woordjes langs en lezen wordt op die manier weer anders en misschien leuker. Maar ook de fantasie kun je met kleine ogen prikkelen. Laat de vingerogen-pop een verhaal vertellen of een verhaal beleven. Verzin zelf het verhalen of vertel het verhaal dat jullie net samen hebben gelezen. Misschien kun je het ook uitbeelden en vertellen en hiervan een kort filmpje maken.

Emoties

Met de emotiedobbelsteen kunnen jullie over de situatie praten. Voor iedereen is deze ‘lock down’ corona en zo veel mogelijk thuis blijven anders en iedereen beleeft het anders. Het is goed om daar eens over te praten. Welke emoties zijn er, welke herken je bij je zelf, welke kunnen andere mensen hebben. Luister goed!

Ontspanning / concentratie

De stekelbal/minimassagebal leidt af en ontspant als hij in de hand ligt. Dat hoeft niet bewust te zijn. Soms is er gewoon nog prikkel-ruimte of aandacht- ruimte over. Met een stekelbal in je handen kun je net dat stukje prikkels opvullen om je aandacht bij je doel te kunnen houden. Je als het ware bij de les te houden. Ook ideaal voor tijdens het schoolwerk dat kinderen nu thuis maken.

Experimenteren

Een flessenkwal: experimenten met een frisdrank fles en ook trainen van de handspieren en samenwerken van beide handen. Hoe werkt dit nou. De voorbereidingen zijn al een uitdagende bezigheid op zich. Fles zoeken en uitspoelen, dop controleren. Kwalletje onderzoeken voordat het de fles in gaat. Wat zal er gebeuren en waarom?
Zit het kwalletje in de fles in het de uitdaging om de fles op de juiste manier en ritmisch te knijpen, zo dat het kwalletje gaat dansen. Lukt het? Nog niet? Dan misschien een filmpje op internet opzoeken met uitleg en voorbeeld. Proberen tot het lukt.
Wil je weten hoe dit werkt, kijk in de webshop naar het filmpje en lees in het blog van Simone: “om spiertonus te versterken”

Energizer

Ken je de Boink! ? Oefen de fijne motoriek door hem samen te drukken en de grove motoriek en het reactievermogen door er achter aan te jumpen 😍 Zonder veel uitleg weten kinderen wel hoe dit ‘ding’ werkt, geloof mij maar!

Open spel mogelijkheden

En dan niet te vergeten dat dit alleen mijn invulling is, kids zijn heel vindingrijk en creatief als ze de kans krijgen. Met de bezig-box zijn kinderen actief bezig!

Deze hele box past in een brievenbusdoos! Voor jou of voor iemand aan wie je denkt. Inclusief verzendkosten voor 12 euro verstuurd.

Alles is natuurlijk ook los te bestellen 🙂