Spring naar inhoud

Balansegels: Het nut van een prikkelende voetmassage!

Geschreven door: Corina de Boer-Vreeke
Datum: 9 maart 2018

Balansegels

Als je de naam bekijkt zou je denken dat je deze leuke, halfronde ballen alleen voor balansoefeningen kunt gebruiken. Natuurlijk kun je er met een voet op gaan staan en kijken of je kunt blijven staan. Of het verschil voelen tussen de bolle en de platte kant.
Maar er zijn veel meer nuttige en leuke spelmogelijkheden! Je leest erover in deze blog.

Zacht en aaibaar

Mensen houden van zacht en aaibaar. Tenminste dat is wat ik om mij heen zie. Fleecedekentjes, schapenvachten, nepbondjes. Zoveel pluizige en zachte spullen om me heen. Om echter tot een goed en volledig lichaamsbesef te komen heb je variatie nodig. Variatie in waarneming en dus in materialen. Naast zacht, zachter, zachtst is het belangrijk om het lichaam ook kennis laten maken met bijv. warm, koud, glad, glibberig, nat, stug en hard. Je weet namelijk pas echt wat zacht is als je ook hard hebt gevoeld of wat warm is als je ook koud hebt gevoeld. Van het werken met tegenstellingen leer je veel.

Dit is precies de reden dat ik zo blij ben met deze balansegels! Eindelijk eens een materiaal dat de tastzin stimuleert en niet pluizig en zacht is. Deze balansegels hebben heerlijk stevige stekels die goed voelbaar zijn. Vooral onder blote voeten.

Voetmassage en meer…

Bij het horen van stevige stekels voor een voetmassage denk je waarschijnlijk niet direct aan ontspanning. Toch geeft het staan op de stevige stekels van deze balansegels een heerlijk ontspannen gevoel. De stekels geven wat diepere druk op de spieren onder de voet, waardoor ze goed worden gestimuleerd. Ook bevorderen de stekels de doorbloeding waardoor je lekker warme voeten krijgt.

Probeer gewoon maar eens uit. Is de onderkant van je voeten heel gevoelig dan kun je beginnen met je pantoffels aan. Als je daaraan gewend bent, probeer je het met (dikke) sokken. Je maakt het laagje tussen je voetzool en de stekels steeds dunner, totdat je er met blote voeten op kunt staan. Ik verzeker je dat je daarna ook je voeten nog over de stekels gaat bewegen, zo lekker voelt het! Deze oefening is echt perfect voor diepe ontspanning en goede doorbloeding.

Heb je de smaak helemaal te pakken? Voel dan eens hoe het is om op een balansegel te zitten of te liggen. Je kunt er zelfs je eigen “spijkermat” van maken door een aantal egels achter en naast elkaar te leggen. Misschien ben je een echte gymnast en kun je een handstand maken met je handen op je favoriete kant van de egels.

Parcours

Vind je de bovenstaande oefeningen maar saai? Maak er dan een parcours! Je kunt de egels afwisselend op de stekel- en de platte kant leggen. Op die manier train je evenwicht en tastzin in een oefening.

Wil je echt een sensorisch ervaring van je parcours maken? Leg dan tussen de balansegels materialen met andere structuren of van andere materialen. Denk hierbij aan de sensorische siliconen matjes, een satijnen kussentje, een kunstgras- of tapijttegel.

Kindervoeten

Als je met kinderen aan de slag wil met hun tastzin is een parcours een leuke manier. De voeten van onze kinderen zitten vaak (net als die van ons) hele dagen in dichte schoenen. Dit vinden voeten niet echt leuk. Die bewegen liever vrij en onbelemmerd. Schoenen, zeker die met de dikke winterzolen, zijn ook niet bevorderlijk voor de tactiele ontwikkeling. Je voelt immers niets van de ondergrond waarover je loopt ☹. Met een parcours op blote voeten of met sokken aan krijgen de voeten weer even de vrijheid en worden de vele tastreceptoren in onze voeten heerlijk gestimuleerd.

Laat kinderen zelf materialen uitzoeken en een parcours maken. Zo kom je erachter wie van zacht houdt, wie van hard, glad, glibberig enz. Deze verschillen kun je ook mooi met elkaar bespreken. Op die manier ben je ook nog bezig met onderling respect en begrip voor verschillen.

Multifunctioneel en nuttig hè deze balansegels. Ik zou er snel een paar bestellen als ik jou was 😊.

De balansegel is in de webshop te bestellen.