Spring naar inhoud

Afleidings- en ontspanningsmateriaal voor kinderen in het ziekenhuis: hoe het kan helpen tijdens behandelingen

Geschreven door: Tanja Damhof-Wohlsperger
Datum: 9 maart 2023

Wanneer kinderen in het ziekenhuis een behandeling moeten ondergaan, kan het moeilijk zijn om ze af te leiden of ontspannen te houden. Dit kan een stressvolle tijd zijn voor zowel het kind als de ouders. Daarom hebben we speciaal voor patiënten op de kinderafdeling of kinderpoli van het ziekenhuis twee nieuwe ziekenhuissets ontwikkeld met afleidings- en ontspanningsmateriaal: een uitgebreide set en een basisset. In deze blog leest u hoe deze sets kinderen kunnen helpen om hun gevoelens te uiten en te ontspannen terwijl ze worden afgeleid tijdens behandelingen.

Inhoud en doel van de ziekenhuissets

De basisset biedt een ruime keuze aan materiaal. De set bevat vijf toverstaven, vier balansvogels in twee verschillende maten, kettinglinks en een mindful labyrint set. De uitgebreide ziekenhuisset bevat dezelfde materialen als de basisset, maar heeft behalve twee toverstaven, twee balansvogels in verschillende maten, kettinglinks en een mindful labyrint set, ook vier emotie sensory bottles en vier voelen en raden sensorystaven. Het speelgoed biedt kinderen de mogelijkheid om te praten over hun gevoelens, gericht te concentreren, voelen en bezig te zijn met hun handen waardoor ze zich kunnen ontspannen en afgeleid worden tijdens behandelingen.

 

Onderzoek heeft aangetoond dat spanning, angst en pijn verminderen door afleiding en ontspanning. Zeker bij jonge patiënten kan angst voor pijn of voor de behandeling zelf de spanning en de pijn vergroten. De grens tussen angst en pijn is dan niet altijd even duidelijk. Als kinderen afgeleid worden tijdens de behandeling of zich rustig kunnen concentreren op iets anders, hebben ze een positievere, minder pijnlijke ervaring. Onze speciale sets met afleidings- en ontspanningsmateriaal voor kinderen in het ziekenhuis kunnen hierbij helpen.

Producten in de basis- en uitgebreide set

Elk product heeft zijn eigen functie en kracht. De toverstaven zijn ideaal om kinderen rustig te laten worden in de wachtkamer of tijdens behandelingen. Een fascinerende glitterstroom komt in beweging als ze de staf langzaam gekanteld wordt. Een ziekenhuis dat de sets getest heeft, reageerde: “De toverstaf die onze arts heeft, verricht echt wonderen door kinderen af te leiden bij een nare handeling.”

Ook de balansvogels zijn een geweldige manier om kinderen af te leiden. Het vergt concentratie en geduld om ze op de vinger te balanceren. Zo worden fijne motoriek en het evenwichtsgevoel gestimuleerd terwijl de kinderen minder aandacht hebben voor de behandelingen. In een ziekenhuis dat de sets mocht testen bleken de vogels een schot in de roos op de prikpoli: “De vingervogels worden vaak ingezet bij het bloedprikken in het ziekenhuis. Doordat het kind zo geconcentreerd is op de ene hand, kan er geprikt worden in de andere arm.”

Zowel de basisset als de uitgebreide ziekenhuisset bevatten kettinglinks. Het is eenvoudig en tactiel speelgoed dat kinderen bezighoudt en hun zintuigen prikkelt. De kettinglinks kunnen zelfs door de jongste kinderen gemakkelijk vastgehouden worden. De schakels kunnen aan elkaar vastgemaakt worden, maar bijvoorbeeld ook aan het ziekenhuisbed. Voor kleine handjes een hele uitdaging om ze weer los te maken en de perfecte afleiding. “Ik heb altijd een paar links bij mij. Zo handig om kinderen snel wat in handen te kunnen drukken waar ze mee bezig kunnen. Maar ook om dingen ergens aan vast te maken. Ik wil niet meer zonder.”

Voor de mindful labyrint set wordt ook geconcentreerd op de beweging van de handen, maar nu in combinatie met de ademhaling. Drie dubbelzijdige borden met patronen helpen kinderen hun emoties te reguleren door middel van begeleide ademhalingsoefeningen. Terwijl ze de patronen met hun vingers volgen, ademen de kinderen in en uit volgens de tekening op het bord en kunnen ze ontspannen. Een opname of behandeling in het ziekenhuis kan kinderen angstig of overstuur maken. De ademhalingsoefeningen helpen om rustig te worden en angst los te laten.

Extra producten in de uitgebreide ziekenhuisset

De uitgebreide ziekenhuisset bevat daarnaast emotie sensory bottles en voelen en raden sensorystaven. De set van vier emotie sensorische flessen helpt kinderen om zich bewust te worden van hun emoties en ze te uiten. Of ze nu blij, verdrietig, bang of boos zijn, deze betoverende flessen helpen kinderen om zelfbewustzijn, zelfmanagement en sociaal bewustzijn te oefenen. De kindveilige flessen zijn permanent verzegeld en ook door kleine handjes gemakkelijk vast te pakken en te bedienen. Elke fles is bedrukt met een gezichtsuitdrukking en gevuld met vloeistof en materiaal om een vloeiende actie te creëren die de emotie vertegenwoordigt.

De voelen en raden sensorystaven helpen kinderen terug in hun lijf te komen met fysiek contact en interactief spel. De set bevat vier houten rollers met verschillende texturen en materialen die de kinderen kunnen ontdekken, zelfstandig of samen met een begeleider. Ook zorgverleners kunnen patiëntjes ermee afleiden of de staven net gebruiken om op een speelse, laagdrempelige manier lichamelijk contact te maken.

Een onmisbare set voor elke kinderafdeling of kinderpoli

Kortom, zowel de uitgebreide set als de basisset bieden een veelzijdige selectie van afleidings- en ontspanningsmateriaal voor jonge patiënten. Door deze materialen te gebruiken, kunnen kinderen zich ontspannen, worden ze afgeleid tijdens behandelingen en kunnen ze hun emoties beter reguleren en uiten. Hierdoor krijgen ze een positievere ziekenhuiservaring.

 

De ziekenhuizen die de sets getest hebben, vonden ze al snel onmisbaar. Ben jij ook enthousiast? Neem contact op via info@toys42hands.nl voor meer informatie over onze afleidings- en ontspanningssets voor kinderen in het ziekenhuis of bestel rechtstreeks in de webshop: basis afleidingsset ziekenhuis of uitgebreide afleidingsset ziekenhuis.