Spring naar inhoud

Met de hoberman het hoofd leeg krijgen

Geschreven door: Chantal Philips
Datum: 15 april 2016

Soms koop je van die pareltjes voor in de praktijk, die echt de moeite waard zijn om te delen. In mijn zoektocht naar allerlei balletjes kwam ik hem tegen. Hij heet de ‘Hoberman Sphere’.

Op de presentatie ‘Help! Mijn hoofd zit vol!’

mand
Ik nam hem gisteren voor het eerst mee naar mijn presentatie ‘Help! Mijn hoofd zit vol!’. Daar werd hij ook heel positief ontvangen. Zowel bij de kinderen van mijn collega, die er nog bij waren toen ik mijn materialen ging uitstallen, als bij haar partner die mij hielp de laptop aan de televisie aan het sluiten, als bij de belangstellenden voor de presentatie. Iedereen is onder de indruk van dit fascinerend stukje plastic.

Ontprikkeling

Hoberman1
In de praktijk zet ik hem in voor ontprikkeling. Indien je de bal heel rustig in en uit beweegt werkt het stress/spanningverlagend. Ik zie onrustige kinderen er heel rustig van worden. Het steeds terugkerende patroon werkt haast hypnotiserend.

Motivatie voor dromerige kinderen

hoberman2
Anderszijds is hij ook in te zetten bij kinderen die juist prikkels nodig hebben. Door de bal actiever te bewegen word je geprikkeld door de motieven die de bal in beweging laat zien. Hier kunnen juist dromerige kinderen wat alerter door worden.

Buik-ademhaling oefenen

hoberman3
Ik gebruik de bal ook bij het oefenen van de buik-ademhaling.
1. Adem in vier tellen diep in -> Maak hierbij de bal zo groot mogelijk.
2. Hou je ademhaling even vast.
3. Daarna adem je rustig, zo lang mogelijk uit -> Hierbij laat je de bal dus weer langzaam, gelijktijdig met je adem, kleiner worden.

Gooien, rollen en vangen

hoberman4
Hij is natuurlijk ook gewoon heel leuk om mee te spelen…
Door te gooien, rollen en vangen veranderd de bal steeds van formaat en dus van uiterlijk. Alleen dat is al een wonderlijke ervaring.

hoberman-sphere-rainbow-minihoberman sphere bal is in verschillende maten en kleuren in de webshop te bestellen