Spring naar inhoud

Insteekkubus met weerstand van de elastieken. Prikkelverwerkingsgeluk!

Geschreven door: Els Rengenhart
Datum: 21 november 2022

Op verzoek van Tanja van Toys42hands heb ik de Inny Bin Insteekkubus van Fat Brain Toys uitgeprobeerd. Het is geen insteekkubus in de gebruikelijke zin maar een geraamte van een kubus met acht elastieken die de vlakken van de kubus vormen. Er worden zes blokjes in zes verschillende vormen en kleuren bijgeleverd. De vormen kunnen tussen de elastieken door in de kubus worden geduwd. Het past altijd maar de elastieken geven wel weerstand; de elastieken moeten opzij worden geduwd. Dat gaat gemakkelijker in een vlak met vier elastieken dan in de twee vlakken waar de acht elastieken elkaar kruisen. De kubus is geschikt voor kinderen vanaf 10 maanden tot ongeveer 3 jaar. De kubus is zowel 14 cm lang, hoog als breed.

Wat maakt deze insteekkubus zo leuk?

Instoppen en uithalen. Vanaf ongeveer 10 maanden zijn kinderen dol op dingen ergens instoppen en er ook weer uithalen. Zij kunnen daar eindeloos mee doorgaan.

  1. De blokjes zijn in de kubus te zien. Het kind kan de in de kubus gestopte blokjes nog steeds zien maar ze vallen er niet vanzelf uit. Het is daardoor extra uitdagend om ze er steeds weer in te stoppen en uit te halen. Het is ook leuk om naar de kubus te kijken als je de kubus met de blokjes erin beweegt.
  2. Langer blijven spelen door de weerstand van de elastieken. Zowel bij het instoppen als het eruit halen van de blokjes moeten de elastieken opzij worden geduwd. Op die manier geven de elastieken weerstand aan de bewegingen van het kind. Die weerstand geeft extra spier- en bewegingsgevoel – ook wel proprioceptieve informatie genoemd. Het kind voelt daardoor goed wat hij doet waardoor hij langer met de kubus zal spelen. Die extra informatie vanuit zijn spieren en bewegingen zorgen ervoor dat hij gemakkelijker zijn aandacht op het spel met de kubus gericht kan houden.
  3. Gemakkelijk vast te houden. De kubus is aan het witte geraamte gemakkelijk op te pakken en mee te nemen. Ook aan de elastieken is de kubus op te pakken en vast te pakken. Het formaat van de kubus lokt uit om bij het spelen met de kubus twee handen te gebruiken al zijn de blokjes ook wel met één hand tussen de elastieken door te duwen.
  4. Maakt geluid. Door de kubus met de blokjes erin te bewegen, maken de blokjes geluid doordat ze tegen elkaar aanrollen. Dat lokt extra uit om met de kubus in je handen te bewegen.

De insteekkubus ziet er mooi uit, is stevig en van duurzaam materiaal gemaakt. De kubus staat ongetwijfeld garant voor uren speelplezier. Vooral geschikt voor jonge kinderen vanaf 10 maanden. Maar ook voor sommige oudere kinderen en volwassenen met prikkelverwerking, verstandelijke of andere problemen kan de insteekkubus heel geschikt zijn.

Producten in deze blog