Zelfopenende kinderschaar Ergo jr.

Hulpvraag: Tanja heeft mij als kinderergotherapeut gevraagd een nieuw type schaar uit te proberen van de bekende firma Westcott. Deze firma maakt goede scharen voor de kinderhand. Echter ze hebben nu een speciale schaar geproduceerd voor kinderen in de kleuterleeftijd. Hij heeft de toepasselijke naam Ergo jr.

Test: Ik heb hem in de afgelopen periode geprobeerd met diverse kinderen in de leeftijd van 3 tot 6 jaar met een motorische beperking of bijzondere ontwikkeling.

 

 

 

 

 

 

 

Ervaring met de schaar: Wat mij vooral is opgevallen is dat de bijzondere stand van de knipbladen eigenlijk heel natuurlijk voelt en eruit ziet. De kinderen knippen hierdoor mooi met de armen langs het lijf. Ook nodigen de twee diverse knipogen uit tot een goede schaargreep. En tjaā€¦ wat is dan een goede schaargreep? Ik leer de kinderen aan om te knippen met de duim in de kleine oog boven en de wijsvinger om de schaar heen. De overige vingers passen dan mooi in het onderste oog. De greep met de wijsvinger eruit is er een die je niet altijd ziet. Echter hij geeft meer sturing aan de beweging zodat preciezer knippen mogelijk is. Deze schaar leent zich er goed voor.

Ervaring met de zelfopenende functie: Dan is er nog een extraatje šŸ™‚ Hij heeft een veertje om zichzelf weer te openen, zoals we ook kennen van andere kleuterscharen. Deze veer werkt goed voor het vergemakkelijken van de knipbeweging. Hij geeft goede weerstand en feedback.
Deze schaar is in mijn ogen echt bedoeld voor de beginnende knipper, een peuter of jonge kleuter. De veerstand zou ik alleen gebruiken als er aanleiding toe is. Dus bijvoorbeeld bij een motorisch beperkt of anders ontwikkelend kind, bijv. een kind met DCD of beperking aan de handen. Maar de veer laat zich gemakkelijk uitschakelen en zit niet in de weg, dus het is fijn om deze schaar tot je beschikking te hebben zodat je kunt variƫren met deze aangepaste kniphoek en de veerfunctie

Mijn conclusie is dan ook; fijne schaar voor de kleuterleeftijd.
Nu is het alleen nog wel wachten, op een versie voor de linkerhand. Die komt er, geeft Westcott aan, dus nog even geduld.

te bestellen in de webshop

Angela Rozema-van Koeveringe

About Angela Rozema-van Koeveringe

Ik ben Angela Rozema- van Koeveringe, een ergotherapeut gespecialiseerd in kinderen en jongvolwassenen tot ongeveer 20 jaar. In mijn eerstelijnspraktijk in Leeuwarden behandel ik uitsluitend deze doelgroep. Naast behandeling en begeleiding verzorg ik ook veel cursussen, ouderavonden en workshops voor onderwijs en ouders. Daarnaast ben ik moeder van 2 mooie meiden van 7 en 3 jaar. Zowel thuis als in mijn praktijk ben ik dus vaak met spel en spelen bezig. Ik zie spelen als de belangrijkste activiteit voor kinderen in de breedste zin van het woord; van knutselen, ontdekken, bouwen, graven, voelen enz. enz. Toys42hands is hierbij voor mij een schatkamer! Niet alleen vanwege het aanbod, maar ook vanwege de inspirerende manier van aanbieden en het geven van tips bij de materialen. Via dit blog wil ik daar graag een bijdrage aan leveren. Veel leesplezier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *