Waskrijt – voorbereiding pengreep

Wasco of waskrijt niet meer van deze tijd? Juist wel!
waskrijtdriehoekpeerbean
Het schrijfonderwijs laat vaak wat te wensen over. Op veel scholen waar ik kom hebben diverse leerlingen een krampachtige pengreep en/of een slecht leesbaar handschrift. Eén van de oorzaken is dat kinderen fijn motorisch nog niet toe waren aan het hanteren van schrijfmateriaal bij de start van het schrijfonderwijs. Ze gaan dan schrijven met een primitieve greep en leren deze heel moeilijk weer af. Of ze hebben moeite met het precies sturen van hun bewegingen.

crayon rocks
Om dit te voorkomen zouden kinderen vóórdat ze heel precies moeten gaan werken in schrijfschriften de gelegenheid moeten krijgen ervaring op te doen met het tekenen vanuit diverse grepen en toe te werken naar verfijning. Waskrijt kan hierbij een handig middel zijn.
waskrijt driehoek

Door eerst vrij te tekenen met verschillende soorten waskrijt op blanco papier is het kind minder gefocust op precisie en kan het meer energie stoppen in het opdoen van ervaring in het afstemmen van de hoeveelheid kracht, snelheid en richting in de diverse grepen.
Toys42hands heeft wasco in verschillende vormen. Elke vorm vraagt om zijn eigen greep/grepen en aansturing.

waskrijtpeerCollage

Met de waskrijtperen zijn zelfs meerdere grepen mogelijk.
Door thuis of in de klas meerdere soorten waskrijt te hebben kan een kind lekker experimenteren met grepen of zelf kiezen waar hij of zij zich prettig bij voelt. De leerkracht ziet direct of een kind al handig is in de wat meer verfijnde grepen.

Woody

Een leuke samenstelling is bijvoorbeeld een aantal waskrijt peertjes, driehoekjes, crayon rocks en Woody’s aangevuld met dunnere waskrijt uit de reguliere handel.

Als een kind toe is aan letters, kan met waskrijt op blanco papier (met of zonder structuur) een letter geschreven worden met ogen open en dicht. Door de stroefheid van de waskrijt op het papier voelt een kind goed welke richting hij op gaat.

staedtler-waskrijt-driehoekjes-10-stuksvoor verschillenden soorten waskrijt kun je in de webshop terecht

Petra Middag-Broks

About Petra Middag-Broks

Mijn naam is Petra Middag-Broks. Samen met mijn man en twee dochters woon ik in het prachtige Drentse dorp Zuidwolde. Ik heb een eigen praktijk voor kinderergotherapie en coaching bij leerproblemen: ‘Zo kan ik leren’. Ik weet uit ervaring dat het een hele uitdaging kan zijn om goed spel- en lesmateriaal voor kinderen te vinden dat zowel aansluit bij hun mogelijkheden als hun belevingswereld. Door mijn ervaringen met het materiaal van Toys42hands via dit blog te delen hoop ik voor u de zoektocht naar het juiste materiaal iets te vergemakkelijken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *