Spring naar inhoud

Voelmemo: een uitdagend, leuk en nuttig spel!

Geschreven door: Corina de Boer-Vreeke
Datum: 9 december 2017

Het spel memorie….

….wie kent het niet en wie heeft het niet gespeeld? Dat zijn er maar weinig denk ik. Zelf heb ik het heel vaak gespeeld met onze kinderen. In heel wat verschillende vormen. Met plaatjes van wilde dieren, Disney plaatjes, Winny de Poeh, de postcodeloterij, van hout, karton, zelfgemaakt van tijdschriftplaatjes… wat een leuke herinneringen. En wat leerden we, zowel de kinderen als ik, onbewust, een heleboel!

Geheugentraining (geheugen, concentratie en geduld )

Als je ooit memorie hebt gespeeld met jonge kinderen dan weet je dat je win-kans erg klein is. Memories is een ware braintrainer voor volwassene!
Het doet namelijk een beroep op je korte termijn geheugen. Wij volwassenen zijn vaak snel afgeleid. We denken tussen twee beurten door bijv. aan wat “straks als het spelletje klaar is” nog gedaan moet worden. Jonge kinderen zijn daar nog niet mee bezig. Ze concentreren zich op het spel en gaan er vaak helemaal in op. Gevolg? Een grote stapel kaartjes voor je kind en jij drie setjes. Dus nu weet je wat je te doen staat als je ook eens van je kind wil winnen….. helemaal aanwezig zijn bij je activiteit 😊.

Voelmemorie (tastzin)

Voelmemorie voegt een leuke en belangrijke dimensie toe aan het al oude bekende, visuele spel. Naast het trainen van geheugen, concentratie en geduld en het leren omgaan met het (misschien) verliezen van een spelletje wordt nu ook de tastzin getraind!

Tijdens het spelen van het spel kwam ik er al snel achter dat die tastzin, van zowel kinderen als volwassenen, best wat training kan gebruiken. En voelmemorie is daar echt uitermate geschikt voor!

Fijngevoeligheid

Bij voelmemo ga je met je vingertoppen stenen, met daarop verschillende materialen, voelen en bij elkaar zoeken. Er zitten maar liefst 16 paren met verschillende materialen in de zak; leer, grove en fijne bordduurstof, grof en fijn schuurpapier, reliëf papier, vloerbedekking, vilt, spiegel, zilverpapier, gelakt, stof, grof en fijn nylon, kunststof mat en karton.

Bij zoveel verscheidenheid in materialen kun je er ook een leeraspect aan koppelen als je dat wil. Benoeming van de structuren, hard, glad, ruw, zacht, ribbelig, donzig…. En met de verschillende kleuren kun je ook aan de slag, zelfs nog in combinatie met de soorten materialen. Voelen, kijken, benoemen…. Leren!

Het verschil in de structuur van de materialen is soms klein en dat vraagt grote concentratie en fijngevoeligheid. Echter na een keer of 4 merkte ik bij zowel mezelf als de kinderen dat die fijngevoeligheid al was ontwikkeld. Mijn nichtje (5 jaar) mocht de 5e keer beginnen en ik kwam er haast niet meer tussen, zoveel dezelfde paren vond ze achter elkaar!

Aan de slag

Voelmemorie kun je op diverse manieren gebruiken. Afhankelijk van leeftijd en ontwikkeling kies je een variant.

Kijken en voelen

Dit is de verkennende variant van het spel. Bekijk met elkaar de verschillende structuren en kleuren van de stenen. Voel er goed aan. Zo maak je een begin met de koppeling van je tastzin aan een gevoel, een structuur, een plaatje in je hoofd.

Stenen op de kop

Leg alle stenen met de structuurkant naar beneden door elkaar. Nu ga je, net is bij de gewone memorie, steeds twee stenen omdraaien. Hebben ze dezelfde structuur? Dan mag je ze houden! Niet hetzelfde? Omdraaien maar en onthouden waar ze liggen. De beurt gaat door naar de volgende.

Stenen in de zak

Doe alle memoriestenen in de bijbehorende zak. Pak er nu een steen uit. Voel heel goed de structuur van deze steen. Ga dan weer met je hand in de zak en voelen maar….. kun je de steen met dezelfde structuur vinden? Ja? Dan mag je nog een keer! Nee? Doe de eerste steen weer in de zak en geef hem door aan de volgende.

Is het lastig om met één hand te voelen? Leg dan alle stenen onder een theedoek. Zo kun je met twee handen tegelijk voelen. Heb je een blinddoek bij de hand? Dan heb je de theedoek niet nodig en kunnen de andere kinderen meekijken en eventueel hints geven 😊.

Al met al is voelmemo een leuk en leerzaam spel met verschillende spelvarianten. Je kunt het met een groepje doen, in duo’s en kinderen kunnen er alleen mee spelen. Mogelijkheden genoeg. En hebben de poppen in je poppenhuis eens zoveel visite dat je tafels en stoelen tekort komt? Dan zijn paar tastmemorie stenen heel geschikt weet ik uit betrouwbare bron 😉.

voelmemo

Het voelmemo is in de webshop te bestellen