Spring naar inhoud

Spelenderwijs werken aan (zelf)vertrouwen

Geschreven door: Corina de Boer-Vreeke
Datum: 25 maart 2017

Pictokaarten eigen lichaamsbesef
Spelenderwijs werken aan (zelf)vertrouwen

Lichaamsbesef
Hoe ziet mijn lichaam eruit? Wat zijn armen en wat kan ik ermee? Hoe heten de verschillende lichaamsdelen? Hoe voelt het als ik over mijn buik wrijf of op mijn hoofd tokkel? De antwoorden op deze vragen hebben te maken met het ontwikkelen van lichaamsbesef.

Als kinderen eigen lichaamsbesef ontwikkelen, leren ze bijvoorbeeld
• hun lichaam en lichaamsdelen kennen
• welke bewegingen ze wel en niet met hun lichaam kunnen uitvoeren
• welke houdingen ze er al dan niet mee aan kunnen nemen
• aanvoelen waar hun lichaam zich bevindt in de ruimte waarin ze zijn
• voelen waar andere mensen/dieren/dingen zijn zonder ze te zien en
• dat hun lichaam geen onderdeel is van de wereld om zich heen, maar op zichzelf staat

Belangrijk
Best belangrijk dus dat je als kind een goed eigen lichaamsbesef ontwikkeld. Vertrouwd zijn met je eigen lichaam, je bewust zijn van hoe je lichaam eruit ziet en weten wat je er wel en niet mee kunt, geeft een basisvertrouwen. Dat vertrouwen stelt een kind in staat om de wereld om zich heen te ontdekken op zijn of haar eigen manier. Het kind heeft immers geleerd dat zijn lichaam grenzen heeft en dat het er grenzen mee aan kan geven. Ook heeft het ervaren dat zijn lichaam signalen geeft en wat die kunnen betekenen, bijvoorbeeld buikpijn bij angst of pijn als je je knie stoot.

Allemaal redenen om kinderen van jongs af aan te stimuleren in het ontwikkelen van hun lichaamsbesef. Je kunt hiervoor zoveel mogelijk verschillende materialen en ervaringen aanbieden op sensomotorisch gebied. Denk hierbij aan; lekker op blote voeten naar buiten, spelen in de zandbak of met de handen eten ?. Daarnaast kun je, met kinderen vanaf 3 jaar, ook bewust aan de slag met het benoemen en verkennen van de verschillende delen van het lichaam met bijv. de pictokaarten eigen lichaamsbesef.

Pictokaarten eigen lichaamsbesef
Met de pictokaarten eigen lichaamsbesef leren kinderen hun eigen lichaam en/of dat van een ander op een speelse, makkelijke en veilige manier kennen.

In het doosje zitten naast een handleiding en uitleg van de picto’s, drie sets met duidelijke, mooi gekleurde picto’s
• 10 groene picto’s waarmee om hoofd en gezicht te leren kennen
• 10 rode picto’s om de benen en de voeten te ontdekken en
• 8 blauwe picto’s voor borst, buik, armen en handen

Op de voorkant van een picto staat een duidelijk plaatje van de handeling. Op de achterkant staat een beschrijving ervan. Zo kun je mooi het plaatje laten zien en tegelijkertijd voorlezen wat er gedaan moet worden.

Je kunt een serie kaarten helemaal behandelen, maar je kunt er ook een aantal uit een serie kiezen waarmee je aan de slag gaat.

Aan de slag
Je kunt de picto’s gebruiken in groepsverband, alleen of in tweetallen. En ook al staat er in de handleiding dat het is voor kinderen van drie t/m zes jaar….. Ik kan je verzekeren dat ook oudere kinderen (en volwassenen ?) de massages heerlijk vinden!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

In groepsverband
Laat de kinderen zo zitten dat ze jou goed kunnen zien. Je laat een picto zien en doet voor hoe de (massage)beweging gaat. De kinderen doen de beweging bij zichzelf na. (De uitleg van de picto staat achterop de kaart, dus dat werkt heel handig!) Werk je al langer met de kaarten dan kun je de kinderen de bewegingen ook bij elkaar laten doen.

Alleen of in tweetallen
Laat een kind zelf picto’s uitkiezen die het bij zichzelf kan uitvoeren. In tweetallen kunnen de kinderen elkaar de handeling op de pictokaart voordoen en deze dan bij zichzelf uitvoeren. Ook kan een van de kinderen picto’s uitzoeken en de ander vragen hem/haar te masseren.

De picto’s zijn ook erg leuk en nuttig voor bijvoorbeeld (gast)ouders, kindercoaches en massagetherapeuten. Ze zien er vrolijk uit, de handelingen zijn makkelijk uitvoerbaar en heerlijk ontspannend. Probeer zelf maar!

De kaarten zijn te bestellen in de webshop