Caleidoscoop met toverstaf als schrijfoefening gebruiken

Versterkte caleidscoop effect door toverstaf

Ook van toys42hands toegestuurd gekregen om uit te proberen: een toverkijker of caleidoscoop. Het caleidoscoop-effect wordt versterkt door de toverstaf die aan de voorkant van de caleidoscoop zit. Door met de toverstaf te schuiven of eraan te draaien ontstaan de mooiste effecten. De toverstof kan ook worden vastgezet door de rubberringen tegen de caleidoscoop aan te schuiven zoals op de bovenste foto. De effecten ontstaan dan ook door alleen de caleidoscoop rond te draaien eventueel gecombineerd met het zijwaarts bewegen van je hoofd.

Samenwerking van beide handen

De caleidoscoop lokt de samenwerking en het het gebruik van beide handen uit. Dit lukt het beste als je zit en met je ellebogen op een tafel steunt. Met je ene hand houd je de caleidoscoop vast en je andere hand gebruik je om aan de toverstaf te draaien of te schuiven.

Langzaam bewegen

Door dat langzaam te doen zie je de vormen en kleuren voortdurend veranderen. Hoe langzamer je de toverstaf beweegt, hoe meer er eigenlijk te zien is. Het verandert dan van het ene fascinerend patroon in het andere.

caleidscoop gebruiken als schrijfoefening, els Rengenhart legt uit

Toverstaf verplaatsen tussen duim en vinger als schrijfoefening met beloning

Het steeds veranderende beeld houdt de concentratie vast en lokt tevens uit om de toverstaf zo langzaam mogelijk tussen je duim en je vingers te bewegen. Doordat je de toverstaf vasthoudt en tevens moet verplaatsen tussen je duim en de topjes van je vingers, moet je de bewegingen van je duim en je vingers en het contact of de aanraking van de toverstaf met je huid goed voelen. Die fijne vingerbewegingen zijn alleen maar mogelijk met behulp van het voelen van de aanraking en het verplaatsen van de druk van het vasthouden – een combinatie van tactiele – en proprioceptieve zintuiginformatie. Het leuke van de caleidoscoop is dat de fijne hand- en vingerbewegingen beloond worden met de fascinerend kleuren en vormen. Je hoeft daar niets over te zeggen, het kind ziet het vanzelf. Een leukere voorbereidende schrijfoefening is bijna niet denkbaar.

Caleidoscoop met toverstaf als schrijfoefening gebruiken

Deze caleidoscoop is in verschillende kleuren te bestellen in de webshop

Els Rengenhart

About Els Rengenhart

Ik ben Els Rengenhart en heb als ergotherapeut ongeveer veertig jaar kinderen en volwassenen behandeld met problemen met prikkelverwerking (ook wel sensomotorische integratie, sensorische integratie of sensorische informatieverwerking genoemd). Die ervaring heb ik deels opgedaan in dienst van kinderrevalidatiecentra en deels als zelfstandig gevestigd ergotherapeut in mijn praktijk in Groningen. De behandelingen van de kinderen en soms ook van volwassenen bestonden voor een groot deel uit eenvoudige spelletjes of activiteiten. Deze spelletjes en activiteiten zijn samen met andere praktische informatie over prikkelverwerking beschreven op de website www.sensomotorische-integratie.nl Ik hoop daardoor een positieve bijdrage te leveren aan de dagelijkse gang van zaken van een kind met prikkelverwerking- of sensomotorische integratie problemen. Ik hoop dat de adviezen, activiteiten en spelletjes ertoe bijdragen dat u samen met uw kind meer plezier heeft en dat het leven er voor u en uw kind leuker op wordt. In 1972 heb ik een studiebeurs gewonnen van de Amerikaanse Vereniging voor Ergotherapie. Daardoor heb ik toen drie maanden in de Amerika rondgereisd en kennis gemaakt met A. Jean Ayres en haar behandelmethode - sensorische integratie. Vanaf 1975 tot 2012 heb ik verschillende cursussen sensomotorische integratie gegeven, met name voor paramedici. Als docent was ik lange tijd verbonden aan verschillende NDT (Bobath) cursussen. Momenteel ben ik nog beschikbaar voor video-analyse, training, supervisie en consulent op het gebied van sensomotorische integratie en ook als zodanig werkzaam voor het CCE (Centrum voor Consultatie en Expertise). Ik ben getrouwd met Bart de Vries. We hebben twee volwassenen zoons en twee kleinzoons. Els Rengenhart, ergotherapeut

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *