Rondo Vario

Na een heerlijke nazomer lijkt het nu toch zover…. er is slecht weer voorspeld voor de zondag. Een prima moment dus om met de kindjes een spelletje te spelen en laten we nu net een nieuw spel in huis hebben. Extra leuk dus!

rondovario5a

Het voorspelde herfstweer laat echter op zich wachten en de zon lokt wel erg. Op naar buiten dus. Het spel kan nog wel een dagje wachten… hoewel het wel erg lonkend op de keukentafel staat.

Gelukkig wordt het wachten beloond. Maandag regent het!!!

Na de boterham, tijdens “ons-uurtje” (de twee jongste kinderen liggen op bed en de oudste is op school), vraagt Nieke of we het rupsenspelletje gaan spelen. Rondovario dus! Wat mij betreft een prima moment voor wat speciale “grote-meisjesaandacht”.

Gelukkig is de spelomschrijving duidelijk en eenvoudig, we kunnen dus snel aan de slag. Het verhaal wat als inleiding op het spel dient, is erg grappig en maakt dat het spel ook direct een “kop en staart” krijgt. De rupsjes (4 rijgkoordjes) krijgen nieuwe kleren (kralen), maar aangezien de keuze erg groot is, wordt besloten om te dobbelen voor de kleding. Een dobbelsteen geeft de kleur van het kledingstuk aan en de andere dobbelsteen de vorm. De rups die als eerste 6 kledingstukken aan heeft, heeft gewonnen.

Nieke zit direct in het spel en ze kan het vlot uitvoeren. De combinatie van kleur- en vormherkenning en het rijgen, maakt dat ze op verschillende vlakken wordt “uitgedaagd” en dat bevalt deze grote dame van bijna 4 (!) erg goed. Natuurlijk wint ze en ook dat verhoogt de speelpret.

rondovario2a

Doordat het spelletje niet zo lang duurt, blijft ze goed gefocust op het spel, maar ook voor mij als moeder heeft dat een duidelijk voordeel…. Nu kan ik “even” tussendoor de kindjes speciale aandacht geven, zonder dat ik een uur en daarmee ook vaak een hoop kinderfrustratie verder ben. Deze kinderfrustratie kun je sowieso goed beperken met Rondo Vario. Wanneer je het spel bijvoorbeeld met twee personen speelt, zal degene die begint altijd winnen. Zo kan ik als moeder de sfeer er een beetje inhouden door na een verliesbeurt bijvoorbeeld ook ervoor te zorgen dat een kind weer wint. Dat verhoogt de speelpret aanzienlijk!!!

Nadat Nieke haar rups meerdere keren heeft aangekleed, vindt ze het leuk om ook even “vrij” met de rupsjes te spelen. Ze besluit dat ze een rups met alleen maar vierkantjes wil aankleden…. vol overtuiging pakt ze vervolgens een driehoek…. ach, ze is pas 3, dus dat mag de pret niet drukken.

Rondovario4

Natuurlijk zijn tijdens het spelen van Rondo Vario ook direct de radertjes in mijn therapeutenhersenen gaan “draaien”. Allerlei variaties op dit spel vliegen door mijn hoofd. Zo kun je ook de tast een rol laten spelen in dit spel. Met een beetje “handvaardigheid” en huisvlijt, kun je 6 gekleurde zakjes naaien en anders kijk je een handige buurvrouw of moeder lief aan… In deze zakjes kun je de kralen per kleur sorteren. Wanneer de dobbelstenen nu aangeven dat je een rood vierkantje als kledingstuk mag uitzoeken, stop je je hand in het rode zakje. Al voelend, ga je dan op zoek naar het vierkantje. Een andere variant is het gebruik van een zandloper. Hierdoor beperk je de “zoektijd”, wat het wedstrijdelement verhoogt. Naast allerlei eigen variaties, worden in de handleiding ook wat varianten beschreven, voor zowel jonge als oudere kinderen. Dit spel hoeft dus voorlopig niet te vervelen.

rondovario1a

Wat Nieke betreft zijn al deze variaties nog niet nodig…. zij vermaakt zich voorlopig nog uitstekend met de rupsen en hun kledingstukken. Zodra haar grote broer uit school is, wordt het spel dan ook weer gespeeld. Ook hem bevalt het…. hij stelt zelfs voor om het ook met een vriendinnetje van school te spelen, als zij woensdagmiddag komt. Komende tijd zullen er bij ons de nodige kleren worden “geshopt” en ik als “echte vrouw”, vind dat natuurlijk erg grappig…. 😉

beleduc-spel-rondo-varioWil je dit speel kopen, dat kan in de webshop

Judith Nederpel

About Judith Nederpel

Vreemd is dat hoor, dat je als moeder en als therapeut een andere pet op hebt terwijl je met dezelfde activiteit bezig bent. Thuis aan de keukentafel met de kindjes om mij heen lijkt mijn geduld soms ver te zoeken. Terwijl ik op mijn werk als kinderfysiotherapeut met gehandicapte kinderen niet gek te maken ben. Met dat geduld lijkt ook mijn creativiteit samen te hangen. Gelukkig dus maar dat mijn ongeduldige dagen thuis uitzondering zijn! Rustig kijkend naar een kind kom ik op allerlei oefenideeën. Vaak weet ik vooraf niet eens wat we precies gaan doen en laat ik het verloop van het spelletje of de activiteit afhangen van de mogelijkheden, interesse en focus van het kind. Het grappige is daarnaast dat ik aan de ene kant overal spelmogelijkheden in zie, maar tegelijkertijd ook heel kritisch ben in de aanschaf van materialen en speelgoed. Verrukt kan ik sommige websites bekijken die mij inspireren. Blij als een kind ben ik vervolgens als hetgeen ik besteld heb door de post wordt geleverd. Het blijven toch een soort kadootjes, dus een klein feestje is wel op z'n plek. Zelfs wanneer ik spullen voor mijn werk bestel, voelt dat zo. Aan de andere kant kan ik ook gedeprimeerd raken van menig folder die ik thuis tussen de reclameblaadjes zie. Speelgoed wat maar op een manier te gebruiken is en wat weinig ruimte over laat voor een beetje speelsheid. Soms is het best lastig hoor die kritische blik, met name voor mijn kinderen.... Zij vinden alles wat glimt, geluid maakt en knopjes heeft leuk, maar ja, mama denkt daar toch anders over. Gelukkig hebben ze ook nog een vader! En dat geldt ook voor mij, want ook door hem leer ik weer op een andere manier naar speelgoed te kijken. Zo word ik altijd en overal geprikkeld.... door websites, mijn thuisfront, collega's, de kinderen die ik behandel, tijdschriften... Hopelijk kan ik met mijn kritische en creatieve blik, via dit blog ook voor anderen soms die kleine prikkel zijn, waardoor je je fantasie de vrije loop kunt te laten gaan, want daar ontstaan toch de leukste dingen uit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *