Spring naar inhoud

Leren fietsen

Geschreven door: Marieke la Verge
Datum: 28 december 2014

Ergens tussen de leeftijd van 3 en 6 jaar leren de meeste kinderen losfietsen. Dat wil zeggen, op een tweewieler zonder zijwielen. Maar er zijn kinderen die hun zijwieltjes er eigenlijk helemaal niet af willen, kinderen die helemaal niet willen fietsen of kinderen die ondanks regelmatig oefenen met een even hard zwetende en kromlopende ouder het nog niet voor elkaar krijgen.
Maar waarom lukt het dan niet? Soms zijn kinderen bang om de controle te verliezen, of houden ze gewoon niet van oefenen en willen ze het in 1 keer kunnen of wellicht is er iets motorisch aan de hand.
Fietsen lijkt, als je het eenmaal kunt, misschien eenvoudig maar is in werkelijkheid een gecompliceerd proces waarbij er meerdere vaardigheden tegelijk een rol spelen. Natuurlijk is dat het bewaren van het evenwicht maar ook het voldoende spierkracht hebben in de benen om te kunnen trappen en bijv. een goede coördinatie. Als één van deze vaardigheden minder goed verloopt is het zaak die eerst goed te ontwikkelen. Dit kan op heel veel verschillende manieren, afhankelijk van welke vaardigheid er verbeterd moet worden. Een motorisch onderzoek door een kinderoefentherapeut of kinderfysiotherapeut kan inzicht bieden in de motorische ontwikkeling van het kind en duidelijke handvatten bieden bij de evt. ondersteuning daarvan.
Als de motorische ontwikkeling geen problemen (meer) oplevert dan kan er geoefend gaan worden. Lukt het niet meteen dan zit het meestal meer in het durven, of eigenlijk, in het nog niet durven. Het verwijderen van de zijwieltjes is een lesje in loslaten, niet alleen voor het kind maar zeker ook voor de ouder!

weplay-loopfiets

Hoe geef je je kind vertrouwen?

  • Ik ben eerlijk gezegd geen voorstander van het foppen van je kind, dus niet die zijwieltjes een beetje omhoog maar gelijk helemaal er af. Zo geef je je kind het vertrouwen dat hij het echt kan leren.
  • Gebruik voor het losfietsen een fiets in de juiste maat, dat wil zeggen dat je kind met zijn hele voeten goed bij de grond moet kunnen, als ze eenmaal een tijdje geoefend hebben kan het zadel alsnog omhoog zodat ze fijner kunnen doortrappen.
  • Is je kind nog jong? Vanaf 2 jaar kan hij al op een loopfiets, een leuk en nuttig cadeau. En bovendien de allerbeste voorbereiding op het leren fietsen w.b. het evenwicht én de coördinatie. Al spelend raakt je kind zo al heel vertrouwd met een fiets en is de overgang straks veel kleiner.
  • Houd de fiets niet vast bij het stuur of de bagagedrager maar geef het kind letterlijk, een duwtje in de rug, door een vlakke hand tussen de schouderbladen te plaatsen. Het kind voelt dat je er bent maar leert zelf fietsen, als het beter gaat kun je iets minder druk zetten, tussendoor even los laten en voor je het weet fietst het kind zonder jou weg. Ik zie wel eens ouders oefenen met hun hand in de nek van het kind. Buiten dat dit weinig functioneel is geeft het kinderen vaak ook een onprettig en beangstigend gevoel.
  • Als het nog lastig gaat met alleen een hand op de rug kun je ook een lange das of sjaal om het middel van het kind onder de armen door binden en die vasthouden met de uiteinden in je hand. Dit voelt voor je kind stevig aan, als hij dreigt te vallen kun je zelf iets corrigeren. Zo leert het kind zelf de fiets onder controle te houden.
  • Geef niet op als het niet meteen lukt. Wat vaker een korte tijd proberen is beter dan uren achter elkaar. Prijs de inzet van het kind en benoem het plezier dat zelf fietsen geeft. Het gaat je kind lukken en ik ben benieuwd wie er dan uiteindelijk het meest trots is!

4713_laufrad_number1_ZUSATZBILDop zoek naar een loopfiets? kijk in de webshop