Grote dobbelsteen met insteekhoesjes: 9 gebruiksideeën

Er zijn “dingen” die zijn zo veelzijdig als je eigen fantasie, of, tegenwoordig zo veelzijdig als wat je op internet kunt vinden. De dobbelsteen met insteekhoesjes is zo een “ding”. Wat mij betreft onmisbaar als je kinderen in huis hebt of met kinderen werkt.

1. Cadeautjes uitpakken op kinderfeest met cijfers

Vorige week nog hebben wij hem op ons kinderfeestje gebruikt. Vijf gasten, dus vijf cadeautjes om te geven en uit te pakken. Door maar vijf cijfers op de dobbelsteen te tekenen was dat voor onze negenjarige zo opgelost. Mijn opmerking dat dit toch ook met een gewone dobbelsteen had gekund werd zo van tafel geveegd: “nee, want daar staat een zes op…”
Elk kind kreeg een eigen nummertje en het uitpakken kon beginnen.

cadeautjes-uitpakken-collage
2. Cadeautjes uitpakken of spelletje met namen

Bij het doorkijken van mijn foto’s valt mijn oog direct op de foto’s van het feestje van vorig jaar. Daar hadden de kids briefjes met de namen van de gasten in de dobbelsteenhoesjes geschoven. Deze dobbelstenen werden later ook weer bij verschillende spelletjes gebruikt.
dobbelsteen-namen-collage


3. In combinatie met het spel “Top tot teen” of andere kaartspelletjes

Er zijn talrijke manieren om het spel Top tot teen te spelen. Maar vooral voor tussendoor is het heel leuk in combinatie met de dobbelsteen met hoesjes. Je kunt zelf zes kaarten kiezen waar je op dit moment met de kinderen mee bezig bent of waar je zin in hebt hebt. Bij een volgende ronde kan je dan weer zes andere kaarten gebruiken, zo blijft het spel lang interessant.
top-tot-teen-collage


4. Cadeau-idee voor therapeuten of leerkrachten in combinatie met een spel

Ook als cadeau is deze dobbelsteen al een paar keer goed in actie gekomen. In combinatie met een spel zo als “mimiQ‘ of “Oups, jij kunt het ook!” wordt de nieuwe bezitter direct op ideetjes gebracht om de dobbelsteen te gebruiken.
cadeau-collage5. Spelletjes met kaarten

Maar er zijn naast kaartspelletjes ook genoeg spelletjes die ook andere elementen hebben naast kaarten. Zo hebben wij de dobbelsteen in combinatie met het zandbakspel  “bouw dit” gespeeld. Rol de dobbelsteen en bouw met zand het plaatje dat bovenop komt.
bouw-dit6. Plaatjes of opdrachten van internet halen

Ik heb een bord op Pinterest “Dobbelseen / dice / Würfel” met allerlei suggesties en printvoorbeelden waaronder ook deze beweegplaatjes van kleuteridee.
Als je de kinderen mee laat kiezen en helpen wordt het automatisch “hun” spel en de kans is groot dat er motivatie is om mee te doen.
kleuteridee7. Praatspelletjes / communicatiestarters voor oudere kinderen of volwassenen

Gespreksstarters of over gevoelens praten, ook dit soort opdrachten kunnen met de dobbelsteen in een informeel jasje gestoken worden. Deze hier zijn ook op mijn Pinterestbord te vinden.

praatplaatjes

 

 

 

 

 

 

 

 

 

8. Kaarten van Helen Purperhart

De activiteitenkaarten van Helen Purperhart zijn qua maat erg geschikt voor gebruik met de dobbelsteen. Zo blijft het voor kinderen ook overzichtelijker. In plaats van een hele stapel kaarten wordt er met 6 stuks gewerkt die de aandacht krijgen. Kies deze zelf uit als ouder/therapeut maar soms kan het ook juist goed werken om het kind de kaarten zelf te laten kiezen. Neem hiervoor bijvoorbeeld van te voren 8 of 10 kaarten en laat het kind dan 6 zelf kiezen.
purperhart-collage9. Motoriekkaarten van “Het kleine spel”

Ook deze kaarten zijn uitermate geschikt om met de dobbelsteen te spelen. In tegenstelling tot de meeste andere beweegkaarten wordt hier met foto’s gewerkt wat voor kinderen vaak duidelijker is. Tevens zijn het opdrachten die alleen door de kaart een opdracht worden. Ook dat hebben kinderen vaak nodig. “ga op de stoel zitten, handen in de lucht en draai je bovenlichaam”  of ook het voordoen is niet zo leuk als de opdracht op een kaartje te zien en gedobbeld te hebben.
het-kleine-spel-collage

De dobbelsteen met hoes is in vier kleuren te bestellen. Ook dat levert weer extra opdrachtmogelijkheden op. Als je met de dobbelsteen begint te werken komen de ideeën vanzelf en je wilt niet meer zonder 🙂

Heb je nog ideeën of gebruik je hem voor iets heel leuks, laat hieronder dan een reactie achter om anderen te inspireren.

jtoys-dobbelsteen-15x15cm-met-insteekhoesjes

te bestellen in de webshop

Tanja Damhof-Wohlsperger

About Tanja Damhof-Wohlsperger

Geboren 1975 in Zuid-Duitsland. Voor de liefde naar Nederland gekomen. Samen ouders van Jessica (2002), Tom (2007), Rick (2007) en Kimberly (2007). Tweetalig opvoeden. Webshop eigenaar (Toys42hands is mijn vijfde kindje). Houdt van zon, zomer en tuinieren (lekker zwarte aarde onder de vingernagels). Pdd-nos is kind aan huis. Knutselen in alle vormen en kleuren (geniet ervan hoe de kinderen het oppakken en hun eigen draai eraan geven). Theedrinker. Probeert weer te lezen (sinds de geboorte van de drieling niet meer aan toe gekomen) en duikt dan helemaal in de verhalen in (aanrader: Buntschatten und Fledermäuse von Axel Brauns). Dyslexie in de familie. Geniet van de wekelijkse bodybalans les bij Jeffrey. Staat graag in de keuken om te bakken en te koken en geniet er dan van om samen te eten. Vindt uit eten gaan heerlijk, gebeurt niet vaak genoeg. Doe maar normaal mentaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *