4 redenen waarom kleiklapvormen tot mijn favorieten horen

Klein speelgoed verrassend positief stimulerend
Ook ik wordt soms nog verrast door speelgoed. En ik blijf gefascineerd dat het vaak toch de kleinen dingen zijn die tweehandigheid zo uit kunnen lokken en de fijne motoriek stimuleren.

Klapvormen is mijn nieuw toverwoord. Je vult de klapvorm, doet hem dicht en klaar is het figuurtje! Maar er gebeurd meer…

klapvorm ster

 

 

1. Ik leer: Inschatten, afwegen, bepalen
Hoe veel klei is nodig? Te weinig, dan is de vorm niet compleet, te veel, dan wordt het te dik. Om dit voor elkaar te krijgen is fijne motoriek vereist.

klapvorm dikCollage

 

2. Ik doe aan krachttraining voor de handen en vingers, doe je mee?
Kleien is altijd krachttraining voor de handen. Klei kneden en ballen rollen, daarvoor is kracht nodig, maar ook het juiste inschatten van de kracht.

kleibal rollen

 

3. Ik leer mijn lichaam kennen: hand-oog coördinatie
Om de klapvormen open en dicht te maken is het naast kracht ook nodig om met de hand uit te voeren wat je met de ogen waarneemt en omgekeerd.

klapvorm coordinatie

 

4. Een positief resultaat werkt stimulerend: motivatie
De schattingen figuurtjes zijn een directe en positieve beloning. Dat nodigt uit om meer te maken en voelt niet als oefenen.

klapvorm resultaat Collage

 

 

Voor deze foto’s hebben wij bubber gebruikt, lichte, kleiachtig, droogt niet uit en makkelijk te kneden. Naast ons eigen kids zat er een vriendje mee aan tafel die bubber nog niet kende. Na aanvankelijke twijfels zei hij op een gegeven moment: Dit voelt lekker!

klapvormen CollageKlapvormen van staedtler zijn er in twee thema’s: zeeleven en aliens 

Tanja Damhof-Wohlsperger

About Tanja Damhof-Wohlsperger

Geboren 1975 in Zuid-Duitsland. Voor de liefde naar Nederland gekomen. Samen ouders van Jessica (2002), Tom (2007), Rick (2007) en Kimberly (2007). Tweetalig opvoeden. Webshop eigenaar (Toys42hands is mijn vijfde kindje). Houdt van zon, zomer en tuinieren (lekker zwarte aarde onder de vingernagels). Pdd-nos is kind aan huis. Knutselen in alle vormen en kleuren (geniet ervan hoe de kinderen het oppakken en hun eigen draai eraan geven). Theedrinker. Probeert weer te lezen (sinds de geboorte van de drieling niet meer aan toe gekomen) en duikt dan helemaal in de verhalen in (aanrader: Buntschatten und Fledermäuse von Axel Brauns). Dyslexie in de familie. Geniet van de wekelijkse bodybalans les bij Jeffrey. Staat graag in de keuken om te bakken en te koken en geniet er dan van om samen te eten. Vindt uit eten gaan heerlijk, gebeurt niet vaak genoeg. Doe maar normaal mentaliteit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *