Een muzikale stoelendans met het draakje

Geef kinderen de taal van de muziek mee.

guiro in bloemen

Laat ze op natuurlijke en speelse wijze hun muzikale creativiteit ontdekken en ontplooien.
Er zijn veel muziekinstrumentjes op de website van toys42hands te vinden. In deze blog wil ik jullie kennis laten maken met Guiro het draakje. Wat ziet hij er lief uit. Het is een draakje dat heel fijn in een kinderhand ligt. Het hout voelt lekker warm aan en als je kind met het stokje over de rug van het draakje wrijft dan is er een trilling voelbaar.

kinder instrument guiro

Het draakje is heel goed te gebruiken bij een muzikale stoelendans, een alternatief op de gewone stoelendans. Want bij het draakje zit een stokje en dit stokje wordt aan het einde van de muzikale stoelendans een dirigentstokje.

2015-07-01 10.53.27

En dat is niet zomaar. Er zijn altijd kinderen thuis, op het kinderdagverblijf of op school die wat stiller zijn, teruggetrokken of nog niet zo goed durven. Je kunt met dit dirigentstokje heel goed een ‘ leiden en volgen spelletje’ doen.
Je zet stoelen of krukjes (zoveel als er kinderen zijn) in een kring. Op iedere stoel leg je een muziekinstrument ook Guiro het draakje.

De kinderen lopen rond en moeten als de muziek stopt zo snel mogelijk een muziekinstrumentje pakken. Maar er zit een addertje onder het gras.
Op één van de stoelen ligt géén muziekinstrumentje.
Het kind dat geen muziekinstrumentje heeft mag er één van de stoelen afhalen en in het midden van de kring gaan staan. Hij mag het ritme van de muziek meespelen als de muziek weer aangaat.

guiro muziekinstrument

Dit herhaalt zich totdat er één kind overblijft en de andere kinderen in het midden van de kring met een muziekinstrumentje staan. Het laatste kind heeft gewonnen en is de dirigent van zijn orkest.

Hij mag op een stoel gaan staan en met het stokje van Guiro het draakje de maat aangeven.
Stokje laag is zachtjes spelen met de muziekinstrumentjes.
Stokje hoog is hard spelen en stokje op de rug is stoppen.
Je kunt nu wisselen van dirigent. Je zult zien dat ieder kind geniet van dit spel.

goki-guiro-draakjedeze schattige guiro is te bestellen in de webshop

Bernarda Geurtzen

About Bernarda Geurtzen

Ik ben groepsleerkracht in het (speciaal) basisonderwijs, eigenaar van Basic4kids en bovenal moeder van Isis (13 jaar) en Timme (8 jaar). Een kleine twintig jaar geleden begonnen in het speciaal onderwijs. Binnen die zeven jaar heb ik een uitstapje gemaakt naar een kinderdagcentrum. Ik mocht daar een pilotgroep begeleiden van kinderen met een ontwikkelingsniveau tot 24 maanden met als doel de hulpvragen van de kinderen om te zetten in een onderwijsaanbod. Na zeven jaar ben ik gestart als invalleerkracht in het (speciaal) basisonderwijs. Een bewuste keuze omdat ik mijn werk graag wilde combineren met studeren. En dat heb ik gedaan. Interne begeleiding, remedial teaching, kindercoaching. Al deze studies samen hebben ervoor gezorgd dat ik in 2011 voor mijzelf ben begonnen. Mijn praktijk Basic4Kids was een feit. Voor een nieuw te starten kinderdagverblijf ben ik toen een curriculum 0 – 4 jaar met als rode draad leren leren gaan schrijven. Op dit moment begeleid ik basisscholen die een peutergroep willen starten in school en het curriculum willen implementeren. Ik val nog steeds in op basisscholen en ga het derde jaar in van de opleiding ‘Medierend Leren’ bij Stibco. Ik werk ontwikkelingsgericht en geloof dat ieder kind ongeacht welk ontwikkelingsperspectief zich ontwikkelt. Met mijn blogs wil ik ouders, opvoeders en leerkrachten ‘voeden’ met achtergrond informatie die hen kunnen helpen in de begeleiding van kinderen. Voor het kind is het spelen maar met de extra informatie kun je wellicht net iets meer doen of een ontwikkeling bij het kind opmerken die anders misschien wel ‘verborgen’ zou blijven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *