Spring naar inhoud

Bilibo en spinner, verschillen en overeenkomsten

Geschreven door: Marieke la Verge
Datum: 2 april 2017

Een blog om de bekende Bilibo en de wat onbekendere Sitz’l (Spinner) met elkaar te vergelijken. Onbekend maakt immers (vaak) onbemind dus tijd om ze allebei in de schijnwerpers én naast elkaar te zetten.

Bilibo
De Bilibo gebruik ik al jaren in mijn praktijk maar voor wie hem niet kent eerst een omschrijving. De Bilibo is eigenlijk niet te om schrijven in 1 woord en als het dan toch moet; alleskunner.


Want wat is hij eigenlijk niet? Soms een tunnel om met je auto’s of treinen onder door te rijden, dan een tol waar je heerlijk in kunt draaien, een brug om over heen te lopen, een bak om ballen of knuffels in te leren mikken, een plekje om heerlijk tot rust te komen of juist om prikkels op te zoeken.


2 Bilibo’s passen perfect op elkaar waardoor je er je schatten in kunt verstoppen.
Omdat je benen wat verder uit elkaar zitten als je in de Bilibo zit is het makkelijker om hem rond te laten draaien en je balans te leren bewaren. Het zitvlak is groot genoeg want ik paste er zelf ook echt in om heerlijk rondjes te maken.

Spinner
De Spinner of Sitz’l lijkt wat betreft de toepassingen op de Bilibo maar heeft door zijn handvaten ook andere mogelijkheden. Zo kun je hem gebruiken als stoel voor je knuffel of om klein speelgoed of te verplaatsen.


Ook het scheppen van zand of sneeuw gaat daardoor heel gemakkelijk. 2 Spinners passen goed op elkaar zodat je steeds weer nieuwe mogelijkheden ontdekt. Er op staan is na even oefenen wel mogelijk maar hij blijft wiebelig doordat hij niet plat op de grond komt maar kantelt.


Het zitvlak is kleiner en dieper dan bij de Bilibo, ik kwam er zelf niet in maar mijn bijna 7-jarige gelukkig nog wel. De benen zitten dichter bij elkaar waardoor de uitdaging w.b. balans bewaren wat groter is.

Beide
Elk kind bedenkt zijn eigen toepassingen en variaties en daarmee zijn de Spinner en de Bilibo niet alleen geweldig verrassend maar hoort het ook bij zogenaamd ‘open speelgoed’. Speelgoed waarvan het niet vaststaat wat je er mee kunt doen en dat daarom de fantasie prikkelt.


Geschikt voor binnen en buiten, zomer en winter en niet alleen leuk voor kinderen maar ook voor mij als therapeut en ouder!