Spring naar inhoud

Het coördinatiespel, samenwerken aan evenwicht

Geschreven door: Bianca Antonissen - Oldenbeuving
Datum: 3 april 2016

Bij dit spel is het de bedoeling dat de ballen in de gaten komen. Om dit te bereiken moeten de kinderen heel goed samenwerken. Niet alleen werk je met dit spel aan coördinatie, er komen nog een heleboel andere ontwikkelingsgebieden bij kijken!

Waaruit bestaat het spel?

Het coördinatiespel is van stevig hout gemaakt. Het bestaat uit een basis, waar twee keer 4 touwen aan vast zitten. De touwen hebben stevige handvaten, zodat kinderhanden ze goed vast kunnen houden. Er horen ook 3 grote knikkers en 3 houten planken bij, die in de basis gelegd kunnen worden. Hierdoor heb je drie spelmogelijkheden en blijft het afwisselend.

Er zijn twee planken waarbij de opdracht eenvoudig is: zorg dat de bal in het gat (of de gaten) komt. De derde plank heeft een doolhof met diverse uitsparingen. De opdracht hierbij is minder duidelijk, hierover kunnen de kinderen overleggen.

Het geheel past in een bijgeleverde stoffen tas. Voor wie zich daar zorgen over maakt: de bijgeleverde ballen zijn van hout en 3 cm in doorsnede.

materiaal coordinatieHet doel

Zoals gezegd zorgen de kinderen ervoor dat de ballen in de gaten terecht komen. Hiervoor pakken ze de touwen vast en tillen de bak omhoog. Wanneer je dit spel met 4 kinderen speelt, neemt elk kind twee handvaten van dezelfde kleur. Het spel kan ook met 5-8 spelers gespeeld worden; de handvaten worden dan verdeeld over de kinderen.

dubbele handvaten coordinatiespelDoor de bak aan de touwen omhoog te tillen, ontstaat er een hellend vlak, waardoor de bal gaat rollen. Hiermee kunnen de kinderen eerst experimenteren: wat gebeurt er als ik heel hard aan de touwen trek? Als de bak té schuin hangt, valt de bal over de rand. Wanneer de touwen te laag blijven, komt de bak op de grond terecht.

Kinderen die dit spel spelen, zullen vanzelf met elkaar gaan overleggen. Vaak is er wel een kind dat in de gaten heeft wat er moet gebeuren om de bal in het gat te krijgen.
“Jij moet wat hoger! Nee, jij. Nee, de andere kant op.”

coordiatiespel blauwCoöperatief spel

De eerste les is dan ook: wat kun je tegen elkaar zeggen om ervoor te zorgen dat het lukt? Kinderen kunnen plaats-begrippen gebruiken, zoals links, rechts, voor, achter, omhoog, omlaag. Jonge kinderen merken hierbij al snel dat ‘links’ voor iedereen iets anders kan betekenen. Zij zullen het nog moeilijk vinden om zich in een ander in te leven en daarbij te bepalen wat een ander kind ziet. Oudere kinderen kun je hierop wijzen.

Ook zijn er kinderen die gefrustreerd raken als het niet gaat zoals zij in hun hoofd hebben. Aangezien dit spel alleen tot een goed eind gebracht kan worden als iedereen meewerkt, is het belangrijk dat iedereen met elkaar blijft praten. Kinderen kunnen leren hoe ze elkaar aan kunnen moedigen en als een team samen te werken. Dit werkt beter dan wanneer iedereen door elkaar schreeuwt. Misschien moet er wel een teamleider aangesteld worden? Het is leuk te observeren hoe kinderen zich hierin opstellen. Welke rol nemen kinderen op zich?

coordinatie geel

Voordelen

Doordat dit spel van hout gemaakt is, is het stevig genoeg om er buiten mee te spelen. Uiteraard kan het ook binnen gebruikt worden, in de gymzaal, het speellokaal of gewoon in de klas of woonkamer. Er is niet veel ruimte nodig om het spel te spelen, maar er kunnen toch 4-8 kinderen tegelijk mee werken.

Kinderen die met dit spel spelen, werken aan meerdere doelen tegelijk. Ze zijn bezig met coördinatie, evenwicht, leren iets over technische begrippen en kunnen taal gebruiken om een plaats aan te geven. Bovendien werken ze samen, wat de teamgeest bevordert en heel gezellig kan zijn.

Jong en oud kunnen met dit spel spelen, ieder op zijn eigen niveau. Voor kleuters is het voldoende om te kijken of ze de bal in het gat kunnen krijgen. Oudere kinderen zouden er zelfs een wedstrijdje van kunnen maken: hoe lang duurt het voordat alle drie ballen in de gaten zitten? Het mixen van jonge en oudere kinderen kan lastig zijn: wijs de kinderen op het verschil in lengte en wat dat doet met de balans van de bak.

coordiatiespel groen

Nadelen

Er zitten 3 spelborden bij dit spel, terwijl er nog veel meer mogelijkheden zouden kunnen zijn. Handige mensen maken wellicht zelf nog spelborden, met nieuwe banen en gaten, de mogelijkheden zijn dan eindeloos.

Nog een nadeel zou kunnen zijn dat je minimaal 4 spelers nodig hebt om dit spel te kunnen spelen. Dit maakt het minder geschikt voor thuis, maar het kan zeker goed gebruikt worden in de klas.

Conclusie

Dit coördinatiespel is leuk om in de klas te hebben, het is in ieder geval geschikt voor groep 2, 3, 4 en 5. Hogere groepen kunnen er ook plezier van hebben, maar zullen er waarschijnlijk eerder op uitgekeken raken. Iedereen kan meedoen: jong, oud, motorisch vaardig of niet, zelfs kinderen in een rolstoel kunnen plezier hebben van dit spel!

buitenspeel-coordinatiespel-Het spel is in de webshop te bestellen, hier is ook nog een filmpje van het spel te bekijken